Tymczasem na zachodzie Europy ceny idą w górę. To już kolejny tydzień podwyżek. W związku z tym belgijskie czy holenderskie mięso staje się coraz mniej atrakcyjne. Mimo to importerzy nieprzerwanie drenują nasz rynek i próbują wpasować się jeszcze z tańszymi niż krajowe ofertami. Ale oczekiwania potencjalnych kupców są jeszcze niższe. Np. kilogram łopatki kosztuje maksymalnie 5 zł. Tymczasem akceptowalna cena jest nawet o 40 gr niższa.

A za wschodnią granicę sprzedawałoby się to, co najtańsze, tak jak słonina czy tłuszcz. Ale i tu żądania klientów daleko odbiegają od ofert sprzedaży – komentuje Jarosław Ogorzewski z giełdy Agrohandel w Łodzi. 

 

Wieprzowina

oferty giełd towarowych zł/kg

słonina   sprzedaż 2,50 – 2,60 kupno 2,20 – 2,30 tłuszcze   sprzedaż 2,00 – 2,10 kupno 1,70 – 1,80

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!