Zakłady posiłkują się zapasami, sporadycznie kupując pojedyncze elementy. O kupnie całych półtusz nikt nie chce nawet słyszeć, bo po rozbiorze producenci nie mają komu sprzedać nie tylko słoniny, czy mięs drobnych, ale nawet karkówki czy łopatki.

W zeszłym tygodniu pojawiła się nawet oferta sprzedaży większej ilości półtusz w klasie E po 4 zł 40 gr za kg, czyli poniżej kosztów produkcji. Chętni na ten towar się nie znaleźli. Może w tym tygodniu będzie ciut lepiej, bo protestujący rolnicy przestali przywozić świnie do skupów i handlowcy liczą na lekkie ożywienie.

Mamy tylko nadzieję, że sprzedający nie zaczną windować cen, bo w takich sytuacjach nikt nie będzie myślał o patriotyzmie, ale o cenie i wtedy do łask powróci tańsze od krajowego mięso z eksportu – komentują maklerzy.

Póki co ceny na rynku są niskie. Karkówka kosztuje niecałe 7 zł za kg, a łopatka 5 zł. Mimo to, chętnych nie ma. Kilogram schabu sprzedawany jest za ok. 12 zł. W ofertach sprzedaży pojawia się co prawda 17 zł, ale to kwota jakiej nikt nie zapłaci. 
 

Wieprzowina giełdy towarowe

zł/kg

boczek 3,50 – 9,50 łopatka 4,60 – 10,20 szynka 5,70 – 12,90 karkówka 7,00 – 11,90 schab 10,80 – 17,00

Półtusze mrożone

zł/kg

kl. O i P 4,00 kl. R 4,30 – 5,80 kl. E i U 4,40 – 6,30

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!