Podaż wieprzowiny jest duża, a chętnych brakuje. Półtusze w ciągu tygodnia staniały od 5 do 10 groszy za kilogram i zdaniem Mirosława Ossowskiego z łódzkiej giełdy Agrohandel tendencja spadkowa się utrzyma.

Teraz półtusze pełne w klasie E kosztują średnio 6,30 złotych za kilogram. Spadły też ceny elementów wieprzowych. Mimo to nasz towar wciąż przegrywa z tańszym importowanym, którego jest coraz więcej na rynku. Za kilogram krajowego schabu bez kości trzeba zapłacić średnio 14 złotych, importowany jest przynajmniej o złotówkę tańszy. Podobnie jest z karkówką. Wyrównane są tylko ceny szynki i łopatki.

Natomiast o blisko 10% wzrosły ceny mięs drobnych gorszej jakości, lepsze gatunkowo pozostały na zeszłotygodniowym poziomie. Podwyżki także na rynku tłuszczów drobnych, słoniny i podgardli.

Ceny transakcyjne (zł/kg)
Mięsa drobne 50/50 - 5,00-5,20
60/40 - 5,60-5,80
Tłuszcze drobne - 5,50
Słonina - 6,00
Podgardla - 4,80-5,20

Źródło: Agrobiznes/Anna Borowska

Podobał się artykuł? Podziel się!