Małe uboje w zakładach spowodowały spore braki. Tak jest w przypadku elementów drobnych. Najbardziej poszukiwane są tłuszcze, które w ostatnich dniach praktycznie zniknęły z rynku.

Trzeba długo i intensywnie szukać, żeby podpisać umowę chociaż na niewielką ilość. Słonina i skórki, które jeszcze dwa – trzy tygodnie temu zalegały w magazynach, teraz sprzedają się od razu. Podobnie jak mięsa drobne. Zakładom skończyły się zapasy, a produkować z czegoś trzeba, tym bardziej, że właśnie teraz trwa szczyt letniej produkcji kiełbas.

Rynek nie pozostał obojętny i zareagował wzrostem i tak już sporych cen. Chcąc, nie chcąc przetwórcy je akceptują i kupują drożej. W górę pną się także ceny schabu, szynki, karkówki – wszystko przez upalne dni i powrót do letniego grillowania.

Ale nie wszystko sprzedaje się jak świeże bułeczki. Takich ilości odkładających się półtusz wieprzowych nie było już od dawna. Przetwórcom nie opłaca się kupować półtusz po tak wysokich, jak dzisiaj cenach – wolą poszczególne elementy – komentują handlowcy.

Półtusze wieprzowe chłodzone

giełdy towarowe zł/kg

kl. E 6,70

kl. U 6,50

kl. R 6,30


Źródło: Stella Norowska-Woldańska/ Agrobiznes