Narastający problem chorób cywilizacyjnych i otyłości spowodował namnożenie się w radiu i telewizji programów promujących tzw. „zdrowy sposób odżywiania”. W programach tych wieprzowina jest bezpardonowo atakowana jako mięso tłuste, wysokokaloryczne, pełne cholesterolu i po prostu niezdrowe.

„Złej” wieprzowinie przeciwstawiane jest „chude i zdrowe” mięso drobiu, szczególnie indyków. Efektywność tych działań jest wysoka, ponieważ z roku na rok intensywnie obniża się spożycie wieprzowiny przy jednoczesnym wzroście spożycia mięsa drobiowego właśnie. A jakie są fakty?

Zacznijmy od tego, że jedząc coraz mniej wieprzowiny, a coraz więcej drobiu jesteśmy mimo to społeczeństwem z roku na rok coraz bardziej otyłym. Dlaczego? Od wielu lat programy hodowlane we wszystkich krajach Europy zakładają obniżenie otłuszczenia świń. Ich realizacja jest bardzo skuteczna, ponieważ obecnie polędwica wieprzowa ma zawartość tłuszczu porównywalną z mięśniem piersiowym kurczęcia, a szynka znacząco mniejszą niż kurczęce udko. Nawet boczek nie może być obecnie porównywalny ze swoim odpowiednikiem sprzed chociażby 20 lat. Kulinarnie wieprzowina pozostaje mięsem o wiele bardziej wyrazistym smakowo niż kurczak czy indyk, a jednocześnie dużo zdrowszym, bo mniej cholesterologennym.

Ta opinia może wydawać się dziwna, ale pamiętać należy, że cholesterol jest wytwarzany w organizmie człowieka, a nie pobierany z pożywieniem. Zatem istotne nie jest ile cholesterolu zawiera mięso, tylko jak stymuluje organizm do jego wytwarzania. A faktem jest, że mięso drobiowe stymuluje znacznie intensywniej niż wieprzowe. Rosnąca popularność mięsa drobiu jest też spowodowana prostotą i krótkim czasem jego przygotowania do spożycia. Wieprzowina jako mięso szlachetniejsze wymaga tego czasu  i starań nieco więcej, jednak wciąż zdecydowanie mniej niż mięso wołowe czy jagnięce. Generuje też znacznie mniejsze ryzyko kulinarnego niepowodzenia. Będąc zatem rozwiązaniem pośrednim, stanowi doskonały i zdrowy wybór do codziennej diety.

Na koniec warto wspomnieć, że wieprzowina jest mięsem o najwszechstronniejszym zastosowaniu. Żaden inny rodzaj mięsa nie jest stosowany w tak wielu rozmaitych wyrobach wędliniarskich i wszelakich daniach gotowanych, smażonych, pieczonych czy grillowanych. Zatem smacznego i … na zdrowie!  

Artykuł powstał przy współpracy z firmą "SOKOŁÓW" S.A.

Podobał się artykuł? Podziel się!