PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wieprzowina – smaczna, zdrowa i tania

Wieprzowina – smaczna, zdrowa i tania Wieprzowina przedstawiana jest często jako mięso tłuste, wysokokaloryczne i niezdrowe. Opinie te nie znajdują jednak potwierdzenia w faktach; Fot. pixabay

Wieprzowina jest mięsem obarczonym złą sławą wielu mitów i półprawd, nader często bezrefleksyjnie powtarzanych i utrwalanych w świadomości społecznej przez media.



Narastający problem chorób cywilizacyjnych i otyłości spowodował namnożenie się w radiu i telewizji programów promujących tzw. „zdrowy sposób odżywiania”. W programach tych wieprzowina jest bezpardonowo atakowana jako mięso tłuste, wysokokaloryczne, pełne cholesterolu i po prostu niezdrowe.

„Złej” wieprzowinie przeciwstawiane jest „chude i zdrowe” mięso drobiu, szczególnie indyków. Efektywność tych działań jest wysoka, ponieważ z roku na rok intensywnie obniża się spożycie wieprzowiny przy jednoczesnym wzroście spożycia mięsa drobiowego właśnie. A jakie są fakty?

Zacznijmy od tego, że jedząc coraz mniej wieprzowiny, a coraz więcej drobiu jesteśmy mimo to społeczeństwem z roku na rok coraz bardziej otyłym. Dlaczego? Od wielu lat programy hodowlane we wszystkich krajach Europy zakładają obniżenie otłuszczenia świń. Ich realizacja jest bardzo skuteczna, ponieważ obecnie polędwica wieprzowa ma zawartość tłuszczu porównywalną z mięśniem piersiowym kurczęcia, a szynka znacząco mniejszą niż kurczęce udko. Nawet boczek nie może być obecnie porównywalny ze swoim odpowiednikiem sprzed chociażby 20 lat. Kulinarnie wieprzowina pozostaje mięsem o wiele bardziej wyrazistym smakowo niż kurczak czy indyk, a jednocześnie dużo zdrowszym, bo mniej cholesterologennym.

Ta opinia może wydawać się dziwna, ale pamiętać należy, że cholesterol jest wytwarzany w organizmie człowieka, a nie pobierany z pożywieniem. Zatem istotne nie jest ile cholesterolu zawiera mięso, tylko jak stymuluje organizm do jego wytwarzania. A faktem jest, że mięso drobiowe stymuluje znacznie intensywniej niż wieprzowe. Rosnąca popularność mięsa drobiu jest też spowodowana prostotą i krótkim czasem jego przygotowania do spożycia. Wieprzowina jako mięso szlachetniejsze wymaga tego czasu  i starań nieco więcej, jednak wciąż zdecydowanie mniej niż mięso wołowe czy jagnięce. Generuje też znacznie mniejsze ryzyko kulinarnego niepowodzenia. Będąc zatem rozwiązaniem pośrednim, stanowi doskonały i zdrowy wybór do codziennej diety.

Na koniec warto wspomnieć, że wieprzowina jest mięsem o najwszechstronniejszym zastosowaniu. Żaden inny rodzaj mięsa nie jest stosowany w tak wielu rozmaitych wyrobach wędliniarskich i wszelakich daniach gotowanych, smażonych, pieczonych czy grillowanych. Zatem smacznego i … na zdrowie!  

Artykuł powstał przy współpracy z firmą "SOKOŁÓW" S.A.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • malorolny 2016-07-29 07:04:40
    a bylaby jeszcze zdrowsza i smakowo do przodu po zastosowaniu do skarmiania trzody przetworzonego bialka zwierzęcego które zawiera prucz bialka wapnia fosforu aminokwasy naturalne potrzebne do wzrostu masy mięśniowej.
  • trud 2016-07-28 22:24:10
    Polska wieprzowina jest tak tania i zdrowa jak sprowadzana z Argentyny soja modyfikowana GMO.

    Tak się porobiło, że chlewnie to teraz fabryki przerabiające białko ze zmodyfikowanej genetycznie soi w "zdrowe" polskie białko wieprzowe.

    W ostatnich latach polski import soi z Ameryki Południowej osiągnął gigantyczny rozmiar 2 mln ton rocznie. Doszło do tego, że ministerstwo rolnictwa ogłasza, że 90-95% śruty sojowej dostępnej na krajowym rynku stanowi śruta sztucznie zmutowana, a „Wprowadzenie zakazu jej stosowania spowodowałoby drastyczny deficyt białka paszowego w kraju i pogorszenie konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej.”

  • ekojajo 2016-07-28 14:13:16
    Tania jest zapewne dla zakładów,które kupują mrożoną pulpę z niemieckiego demobilu po 1 zł za kg a polską wieprzowinę traktują jako przyprawę !
  • Paweł W. Jakoniuk 2016-07-28 13:40:23
    Jasne, zdrowa jak hodowcy na niej zarabiaja.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.17.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!