Przed zbliżającą się Wielkanocą każdy chciał zacząć negocjacje  w gorącym okresie – czyli w końcówce marca – z jak najniższego poziomu. Dodatkowo kierownicy skupów ciągle podkreślali, że magazyny są pełne, a zbytu nie ma.

Jednak zbliżające się święta, zmusiły już w tym tygodniu przedsiębiorców do dalszego planowania i poważniejszych zakupów.

Dało się jednak zauważyć, że na pierwsze podwyżki i walkę o dostawcę odważyli się tylko liderzy w branży. Mniejsze zakłady oficjalnie oferowały niższe ceny, jednak podkreślano, że w indywidualnych negocjacjach można ugrać znacznie więcej.
    
W tym tygodniu można było otrzymać za klasę E od 5,9 do 6,6 zł/kg netto.  Wyższe ceny o 10 - 20 gr w porównaniu do poprzedniego tygodnia (11 tyg. br.) oferowały tylko największe zakłady mięsne. Żywiec wieprzowy w skupach, z którymi kontaktuje się serwis farmer.pl ciągle był poniżej 5 zł/kg netto, czyli od 4,5 do 4,9 zł/kg netto.

Podobał się artykuł? Podziel się!