Witamina C, czyli mówiąc inaczej kwas L-askorbinowy, pełni ważną funkcję w fizjologii zwierząt. Pośrednio wpływa na odporność ustroju, ponadto odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi, oczyszczanie organizmu, czy za utrzymanie równowagi pomiędzy procesami utleniania i redukcji. W odróżnieniu od człowieka, większość ssaków jest w stanie syntetyzować kwas askorbinowy w swoim organizmie. Także świnie. Jednak w warunkach chowu fermowego biosynteza witaminy C nie jest często w stanie pokryć zapotrzebowania zwierząt na ten składnik.

Wśród rolników dość często spotykaną praktyką jest dodawanie do paszy (lub wody) witaminy C w okresie letnim, kiedy to zwierzęta są silnie narażone na działanie stresu cieplnego. Wysokie pobranie tej witaminy pozwala ograniczyć jego skutki. Suplementacja witaminy C, zasadna jest jednak nie tylko latem, lecz przez cały rok. Składnik ten pozwala bowiem ograniczyć efekty stresu związanego choćby ze zmianą składu paszy, przemieszczaniem świń wewnątrz obiektu, przeprowadzeniem zabiegów zootechnicznych, czy transportem zwierząt. Wspomaga również proces rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Szczególnie wygodne jest podawanie zwierzętom witaminy C jako dodatek do wody. Przy użyciu specjalnych dozowników, precyzyjnie odmierzona dawka substancji zostaje dodana do wody pitnej pobieranej przez zwierzęta. Witaminę C można stosować również jako dodatek do paszy. Dzienne zapotrzebowanie tuczników na kwas askorbinowy wynosi około 300 – 400 mg. Cena preparatów witaminy C to około 30 zł/kg.   

 

Podobał się artykuł? Podziel się!