PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ żywienia na jakość wieprzowiny

Wpływ żywienia na jakość wieprzowiny Żywienie świń może wpływać zarówno na poziom otłuszczenia półtusz, jak i występowanie w mięsie wad jakościowych Fot. Pixabay.com

To, w jaki sposób żywimy tuczniki ma decydujący wpływ nie tylko na parametry produkcji, ale również na jakość wyprodukowanego mięsa.



Istnieje wiele czynników determinujących jakość mięsa wieprzowego. Do najważniejszych z nich z pewnością należą parametry genetyczne. Hodowane powszechnie w naszym kraju jeszcze w latach 60-tych minionego stulecia świnie rasy złotnickiej pstrej charakteryzowały się mięsnością wynoszącą poniżej 50 proc. Na przestrzeni kilku dekad udało się zwiększyć mięsność tuczników nawet o 10 proc. Parametry genetyczne decydują nie tylko o stopniu otłuszczenia półtusz, ale również o występowaniu w danym mięsie wad jakościowych.

Jednak sama genetyka to nie wszystko. Nawet z najdoskonalszego materiału hodowlanego nie wyprodukujemy mięsa o zadowalającej jakości, jeżeli w trakcie tuczu popełnimy elementarne błędy żywieniowe.

Podstawą racjonalnego żywienia świń (a co za tym idzie wyprodukowania półtusz o zadowalającej jakości) jest dopasowanie składu paszy do bieżących potrzeb pokarmowych organizmu. Z badań przeprowadzonych w 2014 roku w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego wynika, że u świń żywionych w sposób ekstensywny (tzn. paszą o niższej zawartości energii metabolicznej, białka ogólnego i aminokwasów egzogennych) stwierdzono występowanie tzw. mięsa PSE. Wady tej nie stwierdzono w mięsie świń żywionych intensywnie. Jednocześnie mięso zwierząt żywionych paszą o optymalnej zawartości składników pokarmowych charakteryzowało się mniejszym wyciekiem i wyższą wodochłonnością niż mięso pozyskane ze zwierząt żywionych ekstensywnie. Obala to jeden z mitów, mówiący o tym, że mięso świń z chowu intensywnego charakteryzuje się gorszą jakością niż surowiec pochodzący z bardziej tradycyjnego systemu produkcji.

Istnieje także wiele pasz mogących negatywnie wpływać na jakość mięsa wieprzowego. Szczególnie dotyczy to mieszanek paszowych przeznaczonych na ostatnią fazę tuczu. Na tym etapie wysoki udział kukurydzy, olejów roślinnych, pasz bogatych w tłuszcze (ekstrudowana soja, makuch rzepakowy) może zwiększać otłuszczenie półtusz, a przy tym pogarsza jakość tłuszczu. W przypadku wysokich dawek wymienionych pasz słonina może stawać się mazista i przybiera żółtawe zabarwienie, co nie jest pożądane przez konsumentów mięsa. Jednocześnie umiarkowane ilości tłuszczów roślinnych obecnych w paszy zwiększają jednak udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu zwierząt, co poprawia walory zdrowotne mięsa. Ważne jest, aby poziom tłuszczu i wartość energetyczną mieszanki dopasować do potrzeb pokarmowych zwierząt.  

Artykuł powstał we współpracy z firmą "SOKOŁÓW" S.A.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Ruda-cg 2016-07-27 11:39:25
    Złotnicka pstra to nawet nie jest świnia w typie stricte mięsnym, więc nie powinno się używać tej rasy do tego typu porównań. Od niewielkiego udziału mączki rybnej w ostatnim okresie tuczu mięso nie śmierdzi, a od ograniczania energii ważniejsze jest w tym okresie zapewnienie bilansu włókna
  • rolnik 2016-07-27 08:08:06
    z tą żółtą słoniną od qq to sobie jajca robią. Ja do Sokołowa sprzedawałem tuczniki żywione w ostatniej fazie tuczu 40% qq kiszonej i nikt mi uwagi nie zwracał a mięsność wychodziła od 56 do 57,9%
  • zainteresowny 2016-07-27 07:46:58
    trzeba rozróżnić - co innego przydatność dla przemysłu, a co innego smak i jakość. Z artykułu wynika, że mięso ze świń intensywnie żywionych łatwiej naszprycować solanką, a mięso ze zwiń ekstensywnie żywionych gorzej. Dlatego do przemysłu się nie nadają... bo jak z 1 kg szynki nie zrobi się 2,5 kg, to nie interes:) ale każdy je co uważa i co mu smakuje... wszystko dla ludzi
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!