Loszki remontowe mogą pochodzić z dwóch źródeł: z zakupu lub własne. Produkcja własnych loszek wymaga gruntownej wiedzy hodowlanej, znajomości genetyki i zasad kojarzenia dlatego rolnicy mniej doświadczeni powinni bazować na materiale z zakupu.
Loszki hodowlane powinno się kupować z zaufanych źródeł, ze stad o potwierdzonym, wysokim statusie zdrowotnym. Obecnie cena takiej loszki to kwoty rzędu 900-1200 złotych, dla niektórych zbyt duża.

Na co trzeba zwrócić uwagę kupując loszkę z „zewnątrz": wybierając źródło należy uwzględnić możliwości naszej chlewni i jej status zdrowotny, należy przestrzegać zasad aklimatyzacji zwierząt trwającego co najmniej 6 tygodni, gdyż jest to niezbędny czas do ujawnienia się wielu chorób.
W tym czasie loszki przygotowujemy do wejścia do stada poprzez kontakt z kałem zwierząt ze stada 3 razy dziennie i powinien to być kał z różnych grup technologicznych począwszy od kału młodych prosiąt, a skończywszy na kale loch. Po minimalnie 4 tygodniach można pozwolić loszkom na kontakt ze stadem „nos w nos".

Produkcja własnych loszek jest możliwa zawsze ale tylko przy znajomości schematu kojarzeń jesteśmy w stanie wyhodować dobry materiał genetyczny.

Podstawą jest wybór odpowiedniego knura i jego wybór uzależniony jest od tego jakie lochy mamy w chlewni. W tym celu najlepiej udać się do stacji unasienniania loch i porozmawiać o najlepszym wyborze nasienia dla posiadanych loch; inny knur będzie dla loch Danbred, inny dla Naimy i inny dla loch PIC.

Mówimy oczywiście o wyborze knura do produkcji loszek hodowlanych, czyli jakiegoś knura rasy matecznej: PBZ, WBP lub hybrydy. Jeżeli mamy taką możliwość to do produkcji loszek wybieramy kilka loch w jednej grupie inseminacyjnej, aby późniejsza ilość loszek w tym samym wieku umożliwiła nam przeprowadzenie selekcji hodowlanej.

Lochy do produkcji loszek także powinny być starannie dobrane i oceniamy je po potomstwie w dniu odsadzenia; prosięta powinny być wyrównane, średniej wielkości ale długie i zdrowe. Locha, matka loszek nie powinna być za stara bo może mieć problem z zaproszeniem, powinna być po 2-3 miocie; nie powinna być agresywna dla prosiąt.

Kiedy już urodzą się prosięta loszki, od tych loch, to specjalnie je znakujemy żeby nam się nie myliły z innymi, np. przez nacięcie ucha. Selekcji loszek dokonujemy w wieku około 2 miesięcy i robimy to na podstawie wyglądu: loszka powinna być długa, mieć zdrowe nogi i co najmniej 12 czynnych sutków.

Loszki nie spełniające tych kryteriów brakujemy i sprzedajemy. Od wagi 80-90 kg powinny one przejść na specjalną paszę dla loszek hodowlanych zawierającą odpowiedni skład witamin oraz mikro - i makroelementów, które umożliwią prawidłowy, wszechstronny rozwój i późniejsze ich wykorzystanie w rozrodzie.

Podobał się artykuł? Podziel się!