Włókno jest jednym z ważniejszych składników „diety” loch. O ile w żywieniu zwierząt młodych – prosiąt i warchlaków – problemem bywa jego nadmiar w diecie, to pasze dla macior często trzeba wzbogacać w komponenty bogate w włókno. Lochy charakteryzuje bowiem wysokie zapotrzebowanie na ten składnik. Niedobory włókna mogą być groźne w skutkach. Szczególnie dotyczy to okresu okołoporodowego, kiedy to niedostateczna ilość tego składnika w paszy grozi wystąpieniem zaparć. Mogą one sprzyjać wystąpieniu zespołu MMA u lochy który dla prosiąt często jest śmiertelny, a dla loch może skończyć się przedwczesnym brakowaniem ze stada. Również w okresie ciąży włókno pełni ważną rolę – nadaje zwierzętom uczucie sytości, co sprawia że ciężarne lochy są spokojniejsze. Przyjmuje się, że maciory prośne powinny otrzymywać paszę zawierającą 10, a lochy karmiące – 8 proc. włókna. Takiej koncentracji nie uda się osiągnąć stosując same zboża – z wyjątkiem oplewionych form owsa, zawierają one od 2 do 5 proc. włókna. Dlatego pasze dla loch często wzbogaca się dodatkiem surowca zasobnego w włókno. Przez lata były to otręby pszenne lub żytnie, jednak ze względu na wysokie ryzyko porażenia mikotoksynami coraz częściej odchodzi się od tego zabiegu. W zamian stosuje się inne źródła włókna. Jednym z nich mogą być wysłodki buraczane. Jest to pozostałość po wypłukaniu z rozdrobnionego miąższu buraków cukrowych sacharozy. Ze względu na niską zawartość suchej masy, świeże wysłodki są nietrwałe, a ich stosowanie w tradycyjnych systemach żywienia nie jest możliwe. Dlatego też, w żywieniu loch najlepiej sprawdzają się wysłodki suszone.

Jako że większość cukrów prostych została wypłukana w procesie produkcji, wysłodki cechują się umiarkowaną koncentracją energii (12 MJ/kg), mogą być stosowane zarówno w paszach dla loch karmiących jak i prośnych. Wysłodki są bogate w włókno – stanowi ono około 18 proc. masy surowca. Niestety pasza ta nie jest zbyt bogata w białko – w suszonych wysłodkach jest go nawet mniej niż w ziarnie zbóż – około 8 proc.

Suszone wysłodki należy stosować w ilości nie większej niż 9 proc. składu paszy. Jednak przy komponowaniu składu mieszanki należy również wziąć pod uwagę zawartość włókna w pozostałych składnikach paszy, tak aby nie przekroczyć zalecanej koncentracji tego surowca w mieszance. Może to bowiem doprowadzić do pogorszenia strawności paszy i niższej efektywności żywienia. Tona suszonych, niemelasowanych wysłodków buraczanych, kosztuje obecnie około 800 zł.