Według danych Komisji Europejskiej, od grudnia ubiegłego roku polskie tusze wieprzowe są droższe od średnich cen tusz w Europie. Mimo tego, w najbliższych miesiącach nikt nie spodziewa się bicia rekordów cenowych tuczników. Sezon urlopowy, jednocześnie mały handel mięsem, a także żniwa jak co roku przyczyniają się do obniżek cen wieprzowiny latem.

- Poziom cen skupu mięsa wieprzowego przez ostatnie miesiące był na dość wysokim poziomie. Jednak cenami rządzą podaż i popyt. Niestety lipiec to typowy miesiąc zastoju w sprzedaży. Takie sygnały płyną też z zakładów mięsnych, dlatego myślę, że najwcześniej pod koniec sierpnia ceny żywca wieprzowego mogą wzrosnąć – mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Analitycy Banku BGŻ zwracają również dużą uwagę na znaczny wzrost cen detalicznych mięsa w ubiegłym miesiącu.- W czerwcu zanotowano znaczny wzrost cen detalicznych mięsa. Prawdopodobnie ten duży wzrost cen detalicznych mięsa można tłumaczyć zwiększonym zapotrzebowaniem krajowym na mięso w trakcie Euro 2012 i w następnych miesiącach ceny detaliczne nie będą rosły tak szybko, a nawet mogą się obniżyć.