W okresie od stycznia do lutego b.r. eksport krajowej wieprzowiny wzrósł aż o 7,1 proc. Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku odnotowano spadek eksportu rzędu 1,8 proc. Wzrost eksportu mięsa wieprzowego wynika przede wszystkim ze znacznego (+50,5 proc.) zwiększenia sprzedaży wieprzowiny na rynki zewnętrzne. Wciąż jednak daleko do stanu z lat 2011 – 2013. Dynamiczny wzrost eksportu został zahamowany głównie ze względu na embargo handlowe wprowadzone przez Rosję.

Jak przewidują analitycy banku Credit Agricole, obecnie znajdujemy się we wzrostowej fazie tzw. „cyklu świńskiego”. Jest on efektem znacznego spadku pogłowia świń, zwłaszcza loch prośnych, prosiąt i warchlaków. Podwyżki cen będą jednak tłumione przez duża podaż wieprzowiny ze strony Stanów Zjednoczonych i Brazylii. Niemniej jednak w drugiej połowie roku mogą nastąpić dalsze podwyżki cen.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!