W pierwszej połowie roku, niemiecki rynek wyeksportował 886,2 tys ton świeżej / mrożonej wieprzowiny. To o 4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2015 roku. Wówczas z kraju wyjechało około 852,4 tys. ton mięsa wieprzowego. Za wzrost eksportu odpowiada w głównej mierze znacznie większa ilość mięsa wysyłanego do Chin. W pierwszej połowie roku wyniosła ona 148 tys. ton, o 131 proc. więcej niż w zeszłym roku. Głównym rynkiem zbytu dla niemieckiej wieprzowiny wciąż pozostają jednak Włochy, które w omawianym okresie pochłonęły 168,8 tys. ton wieprzowiny. W porównaniu z pierwszą połową 2015 roku, wielkość eksportu wieprzowiny do tego kraju spadła jednak o 6 proc.

Do Polski sprowadzono w pierwszej połowie roku 79,4 tys. ton niemieckiej wieprzowiny – o 7 proc. mniej niż przed rokiem. Zmniejszył się również eksport mięsa wieprzowego do Holandii. W porównaniu z 1 połową 2015 roku był on niższy o 9 proc.

Znaczącemu ograniczeniu uległa natomiast wielkość niemieckiego importu wieprzowiny: w pierwszej połowie roku wyniosła ona 438,1 tys. ton i było o 8 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku. Wciąż najwięcej wieprzowiny Niemcy importują z Belgii, Danii i Holandii, w przypadku tych trzech krajów ilość sprowadzanego mięsa zmniejszyła się jednak odpowiednio o 9, 22 i 7 proc. Niemcy sprowadzili natomiast o 13 proc. więcej hiszpańskiej i aż o 38 proc. więcej polskiej wieprzowiny. W pierwszej połowie roku na rynek niemiecki wyjechało 22,8 tys. ton mięsa wieprzowego wyprodukowanego w naszym kraju.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!