W ciągu ostatniego roku wyraźnie zwiększyło się krajowe pogłowie loch rasy puławskiej. Obecnie w Polsce utrzymywane jest 589 macior tej rasy. Wciąż wprawdzie daleko do poziomu z 2012 roku, kiedy to w kraju znajdowało się około 750 loch, jednak w porównaniu z zeszłym rokiem jest to duży postęp. W ciągu ostatnich 12 miesięcy populacja „puławiaków” zwiększyła się bowiem o 135 osobników. W listopadzie 2014 roku utrzymywano w naszym kraju zaledwie 455 loch tej rasy.

Zwiększyła się również ilość podmiotów, zajmujących się chowem świń rasy puławskiej. Obecnie utrzymywane są one w 32 gospodarstwach, gdy pod koniec zeszłego roku zaledwie w 24 zajmowano się chowem tej rasy. Zwiększenie liczebności macior rasy puławskiej cieszy tym bardziej, że całkowite pogłowie loch w naszym kraju wciąż spada.

Świnie puławskie zaliczają się do ras tłuszczowo – mięsnych. Historia prac nad wyhodowaniem genotypu sięga lat 20. – tych minionego stulecia, a lata świetności rasy datuje się na połowę XX wieku, kiedy to świnie rasy puławskiej stanowiły około 10 proc. krajowego pogłowia trzody chlewnej. Niestety później było już tylko gorzej, a pod koniec wieku świnie puławskie znalazły się na skraju wymarcia. Obecnie ich pogłowie znajduje się na relatywnie bezpiecznym  poziomie.