W 2013 r. stosowanie środków przeciwbakteryjnych w duńskiej produkcji zwierzęcej wzrosło o 4 proc. w porównaniu do 2012 r. Zużycie antybiotyków w kg w skali kraju mierzy Statens Serum Institut and the National Food Institute, Technical University of Denmark opracowując co roku - DANMAP zintegrowany program monitoringu i odporności przeciwbakteryjnej.

Zwiększone zużycie antybiotyków przypisuje się głównie sektorowi trzody chlewnej, która w Danii stanowi 84 proc. całkowitej produkcji mięsa dla tego kraju.

Okazuje się że z całej puli zużycia antybiotyków w 2013 r. 78 proc. tych środków było wykorzystane w produkcji świń, 10 proc. w produkcji bydła, 3 proc. w akwakulturze, 1 proc. dla drobiu, 4 proc. dla zwierząt futerkowych i pozostałe 4 proc. stanowią zwierzęta domowa, konie i mniejsze zwierzęta towarzyszące.

Zużycie antybiotyków wzrosło w trzech grupach technologicznych świń tzn. wśród: loch z odchowywanymi prosiętami (+ 9 proc.), warchlakach (+5 proc.) i tucznikach (+ 5 proc). Wynika to głównie z powodu zwiększonego zużycia pleuromutyliny i tetracykliny. Mimo tego, zużycie z 2013 r. jest o 12 proc. niższe niż w 2009 r., kiedy to wykorzystanie antybiotyków w Danii było najwyższe. Ważne jest jednak żeby dbać o to, aby jak najbardziej ograniczyć stosowanie antybiotyków. Ich nadmierne zużycie przyczynia się do powstawania lekoopornych szczepów bakterii, które są sporym zagrożeniem w przypadku skuteczności leczenia ludzi jak i zwierząt.

W 2013 r. zużycie antybiotyków w produkcji drobiu wzrosło o 57 proc. w porównaniu do roku wcześniejszego. Wynikało to głównie z powodu bardzo wilgotnej zimy, która doprowadziła do spadku odporności i zwiększenia zachorowań wśród indyków.

Co ważne, Duńczycy ograniczają zużycie krytycznie ważnych przy zwalczaniu bakterii antybiotyków. Chodzi tu o fluorochinolony stosowane w produkcji świń. Już drugi rok z rzędu ich zużycie jest na niskim poziomie poniżej 1 promila, całkowitego zużycia antybiotyków w produkcji świń. Podobna sytuacja niskiego zużycia jest również w przypadku zastosowania cefalosporyn. Ważne jest, że antybiotyki krytyczne są stosowane wyłącznie w skrajnych przypadkach. Tak, aby tego rodzaju antybiotyki pozostały nadal skuteczne w przypadku leczenia ludzi.

W 2010 r. duńscy producenci wieprzowiny wprowadzili dobrowolny zakaz stosowania cefalosporyn, zawsze wtedy, gdy w danym przypadku można zastosować inne leczenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!