PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Z czego wynika załamanie rynku wieprzowiny?

Z czego wynika załamanie rynku wieprzowiny? Fot.G.Tomczyk

Niska konkurencyjność i nadprodukcja unijnej wieprzowiny, to zdaniem Aleksandra Dargiewicza główne przyczyny obserwowanego obecnie załamania rynku tego surowca.



Ostatnie tygodnie to okres ponownego pogorszenia opłacalności produkcji żywca wieprzowego. O ile pomiędzy marcem i kwietniem znajdowała się ona na akceptowalnym poziomie, to obecnie mamy do czynienia ze sporymi spadkami cen. Niebezpiecznie zbliżają się one do poziomu z początku roku, kiedy to za żywiec wieprzowy płacono nawet poniżej 3,70 zł netto za kilogram. O przyczynach obecnej sytuacji mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej:

- Obecnie sytuacja na rynku trzody chlewnej układa się gorzej niż oczekiwaliśmy. Przyczyną tego jest potężna rozbieżność cen pomiędzy krajami Unii Europejskiej a Stanami Zjednoczonymi. Na poprawę sytuacji nie wpłynęło nawet cło nałożone na amerykańską wieprzowinę przez władze Chin. Rzeczywiście, poprawiła się konkurencyjność unijnej wieprzowiny w tym kraju, niemniej USA wypierają nasze mięso z innych intratnych rynków takich jak Japonia czy Korea. Warto również nadmienić, że Chiny stają się obecnie coraz mniej atrakcyjnym rynkiem zbytu. Nawet jeżeli eksport do tego kraju zwiększymy w ujęciu ilościowym, to niekoniecznie musi wzrosnąć wartość tego eksportu - tłumaczy specjalista.

Jego zdaniem obniżki cen wynikają również z odbudowy produkcji świń w Europie:

- W ostatnim czasie w UE odnotowaliśmy wzrost produkcji wieprzowiny o 2 proc. Opublikowane niedawno dane GUS-u wskazują także na duży wzrost produkcji trzody w naszym kraju. W najbliższych miesiącach wzrastać będzie tym samym podaż surowca, a nie mamy większych perspektyw na ulokowanie nadmiaru mięsa na rynkach zewnętrznych. Tym samym w najbliższych miesiącach trudno liczyć na większą poprawę sytuacji rolników. Być może odnotujemy w tym czasie niewielkie podwyżki cen, nie powinniśmy jednak nastawiać się na trwałą poprawę sytuacji - mówi Dargiewicz.

Nasz rozmówca wskazuje również na trudną sytuację rolników wyspecjalizowanych w chowie świń:

- Już teraz sytuacja producentów trzody jest trudna. Każdy rolnik stara się produkować jak najbardziej efektywnie, jednak w pewnym momencie przekracza granicę opłacalności. Tak jest obecnie w przypadku wielu gospodarstw, w najbliższym czasie będą one musiały produkować poniżej bariery opłacalności, oczekując jak najszybszej poprawy sytuacji na rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • rolnik mazowieckie 2018-05-14 21:16:35
    To samo z drobiem same tucze nakładcze dają pisklaka paszę i nic tylko tuczyć
  • zły 2018-05-14 21:05:21
    tucz kontraktowy bardzo dobrze się rozwija w Polsce dlatego pogłowie świń rośnie. Teraz ładnie to nazywają hotelem dla świń he. Kapitał zachodni doszczętnie zniszczy polską produkcję tucznika. Jak tak dalej pójdzie w naszym kraju nie będzie polskich warchlaków tylko duńskie. Więcej sprowadzamy warchlaków niż rodzi się u nas prosiaków szok. A jak wchodziliśmy do unii zachód się bał że zalejemy ich rynek wieprzowiną a jak jest teraz każdy widzi. już nawet polskich macior jest coraz mniej na korzyść sprowadzanych duńskich. Taka jest rzeczywistość
  • Tucznik 2018-05-14 16:19:35
    Protest w Warszawie 23 maj bądźmy wszyscy
  • Młody rolnik wlkp. 2018-05-14 14:57:26
    Wszyscy świnie likwidują a połowie rośnie szok skąd te dane...
  • Biała 2018-05-14 14:55:12
    Skupuje się od naszych rolników poniżej kosztów produkcji, aby sprzedać na zachodzie uzyskać ze sprzedaży znaczny zysk. Z uzyskanych środków zakupić pełno letnie mięso zalegające w magazynach.
    Polskie zakłady takie mięso rozmrażają, myją aby nadrobić wyrobów.
    Sprzedają w sklepach firmowych, jako produkt Polski.
    Życzę smacznego wszystkim koneserom takich produktów.
  • Wow 2018-05-14 14:08:53
    Z artykułu wynika, że w naszym kraju nastąpił wzrost pogłowia trzody chlewnej. O co tu chodzi? Brak opłacalności, a tu wzrost pogłowia? Czyli co, że produkuje się poniżej kosztów produkcji ze stratą? To po co ze stratą chodować? Nie lepiej przejść na roślinną?
    • Karo 2018-05-14 14:19:01
      Tia pszenica po 690 brutto za tonę... Przejdź na roślinną...
    • Michał 2018-05-15 00:03:55
      Kolego bo nie orientujesz sie w sytuacji... Dwie. Trzy firmy w tym kraju rozkladaju wasze chlewnie tak jak rozwalily drobiarstwo... Daja ci prosiaka a ty
      Tylko parobkiem u nich jestes... I pomyslec ze ludzie na to ida!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.203.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!