PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zakłady odmawiają skupu, producenci trzody zdesperowani

Zakłady odmawiają skupu, producenci trzody zdesperowani

Mimo, że istnieje już formalna możliwość sprzedaży tuczników ze strefy buforowej, czyli obszarów zagrożonych wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zakłady mięsne odmawiają skupu. - Zakup ze strefy buforowej na stan obecny jest ze względów marketingowych i ekonomicznych niemożliwy - uzasadnia przetwórca z Podlasia.



- W strefie można bić świnie spoza strefy i mięso z nich pozyskane sprzedawać w strefie i poza nią. Nie jest to dobra informacja dla hodowców w strefie - wyjaśnia Mariusz Nackowski, członek Stowarzyszenia Producentów Trzody Chlewnej „Podlasie" oraz pełnomocnik Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej Forum „TCH".

Jak wyjaśnia Nackowski , zakłady mięsne w strefie, które zaczęły przymierzać się do przerobu mięsa ze strefy lub do zamknięcia zakładów, w tej chwili nie będą skupowały mięsa z tych terenów ze względu na obostrzenia. A jest ich niemało. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego br. w przypadku przemieszczania świń z obszaru objętego ograniczeniami poza ten obszar niezbędne jest uzyskanie pozwolenia powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce pochodzenia świń oraz świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką tych świń.

Restrykcje dotyczą również warunków uboju. Musi on odbywać się w oddzielnym cyklu, najlepiej na końcu uboju aby zapobiec dodatkowej dezynfekcji pomiędzy cyklami ubojowymi. Wszystkie produkty ubojowe muszą być oddzielone i poddane pełnej identyfikacji aż do wyrobu finalnego.

ozyskane mięso musi być przetworzone w zakładzie bezpośrednio po rozbiorze, który z kolei musi odbywać się w oddzielnym cyklu. Zastosowana obróbka termiczna przy produkcji z wyrobów z tego mięsa musi przekroczyć temperaturę 80oC.

- W zakładzie przy produkcji naszych wyrobów stosujemy w większości obróbkę do uzyskania temperatury 70oC wewnątrz produktu - wyjaśnia jeden z zakładów mięsnych, który odmówił zakupu tuczników od Mariusza Nackowskiego.

Te oraz inne obostrzenia, dotyczące m.in. podrobów powodują, że zakłady przetwórcze nie chcą skupywać trzody z terenów strefy buforowej.

- Prowadzenie ubojów a zwłaszcza rozbioru półtusz w oddzielnych cyklach prowadzi do dezorganizacji pracy, oddzielne przechowywanie półtusz i mięsa porozbiorowogo wymaga dodatkowej pracy i prowadzenia dodatkowej dokumentacji, prowadzi to także do wzrostu kosztów mycia i dezynfekcji - wyjaśnia zakład z Podlasia.

- W strefie praktycznie od 3 tygodni nikt nie kupuje tuczników. Wszyscy wiedzą czym to grozi, ale wydaje się, że jest to na razie problem rolników, którzy muszą wykonywać nakazy wynikające z zapisów ustawy. Nikomu więcej bowiem poza rolnikami nakazać podobno nic nie można, a podlegają przecież pod tą samą ustawę. Nie mówię że nic się w tej sprawie nie robi. Robi się dużo. Ale rolnicy już dłużej czekać nie mogą. Spokojne dotychczas pokorne Podlasie wkrótce ruszy. Nerwy puszczają - mówi rozgoryczony Nackowski.

- Na Podlasiu nie ma tak jak to pokazano wyłącznie obszarów, gdzie na kilkaset gospodarstw w gminie przypada około 500 świń. Podlasie i inne tereny zagrożone posiada nowoczesne, prężne fermy, działające na zasadach praktycznie stałych kwarantann. Do tej fermy nikt, kto przed wejściem nie rozbierze się do naga i nie weźmie prysznica, nie wejdzie. Tu też są takie fermy i jest ich wiele - Czy nasze prawo jest tak samo restrykcyjne, jak przepisy w krajach członkowskich Unii? Czy jeżeli wirus dojdzie do Niemiec, Danii, i innych to czy na mocy tego samego prawa mięso ze swoich rejonów buforowych będą chcieli - musieli na konserwy przerabiać? Wydaje mi się że nie. A jeżeli tak, to zmieńmy natychmiast to prawo bo wkrótce fabryk konserw w Unii zabraknie - kontynuuje Nackowski.

- Rozporządzenie wprowadziło się jednym podpisem blokując na razie na 3 tygodnie podlaskie świnie. Jednym podpisem można więc prawo zmienić - podsumowuje.

Poniżej w całości uzasadnienie odmowy zakupu tuczników.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • Pałuczanin 2014-03-10 22:11:50
    300 spartan do flaszki gorzalki
  • gospodarz 2014-03-05 13:24:05
    Niech walcza baory bo dla mnie jest dobre utłukę świniaka i mam co żreć
  • arszczecin 2014-03-05 12:48:41
    @marek, piękne podsumowanie ;)
    co do czego 300 spartan ;)
  • Marek 2014-03-05 12:04:12
    Tak! wszyscy chcą robić rewolucję jak we Francji.A gdy przychodzi do wyjścia na ulice to pozostaje ,,300 spartan''.Ludzie zacznijcie się jednoczyć i walczyć.Bo siedzenie w domach nie polepszy sytuacji w rolnictwie!A Polski rząd nadal będzie rolował POLSKIEGO CHŁOPA.Nie tylko w przypadku trzody chlewnej.!
  • hania 2014-03-05 11:49:06
    zwiekszyć podatki w miescie
  • andrzej 2014-03-05 10:12:35
    Nawet jeżelibyśmy' lizali ruskim dupę' to i tak nic dobrego by z tego nie wyszło.
    Mamy tego dowód z lat 1944-1989
    Prędzej czy póżniej i tak z problemem ASF musielibyśmy się zmierzyć
    A że mamy taki rząd jaki mamy,który sobie z tym nie radzi-cóż ja na nich nie głosowałem.
    Jeżeli ktoś twierdzi ,że poradziłby sobie lepiej to proszę założyć partię ,wygrać wybory i rządzić.
    A na koniec posłużę się ironicznym stwierdzeniem kierowców w takiej sytuacji ,że najlepiej kieruje się samochodem z tylnego siedzenia.
  • Kalosz 2014-03-04 21:11:20
    świnie na pake i wypuścić pod sejmem, powinno zadziałać. Tak jak francuscy rolnicy wylewali mleko pod budynkami władzy
  • roman 2014-03-04 19:25:12
    na ukraine z nimi.
  • Vlad 2014-03-04 18:52:56
    http://www.youtube.com/watch?v=dUJyctyAqsI

    Powinniśmy pisać piosenki spasiba Russia a nie pluć na nich z Ukrainy nic dobrego nigdy nie wynikało
  • Vlad 2014-03-04 18:51:22
    http://www.youtube.com/watch?v=It5rmft9BPY
    Po co My sie wpierdalamy do Ruskich ja sie pytam??
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!