Minister wyjaśniała, że decyzja w sprawie rozpoczęcia skupu 10 tys. ton półtusz wieprzowych na utworzenie państwowej rezerwy gospodarczej została wydana przez ministra gospodarki 12 stycznia i w tym samym dniu została przekazana do Agencji. Zakup został zakończony 21 lutego. ARM wydała na ten cel 46,3 mln zł, w tym ok. 26 mln zł ze środków własnych oraz 20 mln zł z rezerwy budżetowej. Zakupy na państwowe rezerwy gospodarcze dokonywane są po cenach rynkowych, oferowanych przez przedsiębiorców. Agencja wyda 26 mln zł rocznie na przechowywanie mięsa.
Następną decyzję w sprawie skupu 13 tys. ton półtusz resort gospodarki wydał 8 lutego, zaś minister finansów 13 lutego wydał decyzję w sprawie przesunięcia środków na ten cel. Realizacja drugiej transzy skupu ma się zakończyć w pierwszej dekadzie marca.
Do pierwszego przetargu zostało zaproszonych 11 firm, z których 9 przedstawiło swoje oferty. Agencja podpisała umowy z 5 przedsiębiorstwami. W przypadku drugiej transzy zaproszono do przetargu 36 przedsiębiorstw, zaś chęć udziału w skupie wyraziło 14 firm.
Z inicjatywy premiera powołana została grupa monitorująca ds. zwiększenia stanu rezerw państwowych – poinformowała wiceminister. Uczestniczą w niej m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, a bieżąca kontrola zakupu mięsa prowadzona jest przez oddziały terenowe i centralę ARM.
