PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zapobiegaj kulawiznom tuczników

Zapobiegaj kulawiznom tuczników Kulawizny tuczników często mają podłoże zakaźne Fot.BW

Pojęcie kulawizn kojarzone jest najczęściej jako problem zdrowotny występujący u loch. Tymczasem jest to również poważne zagrożenie wśród tuczników czy nawet warchlaków.



Problem kulawizn wymieniany jest często w kontekście chowu loch. Rzeczywiście, schorzenie to jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnego brakowania macior ze stada. Nie należy jednak zapominać, iż we współczesnej produkcji żywca wieprzowego problem ten dotyka także tuczniki, a nawet warchlaki. Niesie przy tym ze sobą wymierne straty ekonomiczne (związane z wolniejszym tempem wzrostu i podwyższonym kosztem opieki weterynaryjnej), jest również źródłem ogromnego cierpienia zwierząt.


Kulawizny tuczników bardzo często są efektem działania czynników zakaźnych. Mowa tu o infekcjach wywołanych przez różne gatunki bakterii, których jednym z objawów jest zapalenie i obrzęk stawów. Do wystąpienia kulawizn doprowadzić infekcje wywołane między innymi przez Mycoplasma hyorhinis, Mycoplasma hyosynoviae, Streptococcus suis czy Erisipelotrix rhusopatie. Infekcje wywoływane przez poszczególne patogeny pojawiają się w różnym wieku i atakują różne partie ciała. Efekt jest jednak podobny: obrzęk stawów, zaburzenia ruchu, apatia, spadek pobrania paszy i tempa wzrostu zwierząt. Choroby wywoływane przez wspomniane drobnoustroje mają jeszcze jedną cechę wspólną: pojawiają się najczęściej w momencie, gdy zwierzęta narażone są na silny stres związany chociażby z transportem, przepędzaniem, czy dużymi wahaniami temperatur.

Problemu kulawizn w tuczu świń nie da się całkowicie wyeliminować. Można natomiast zrobić wiele, by jego natężenie znacznie ograniczyć. Należy przy tym kierować się kilkoma zasadami. Pierwszą z nich, jest świadomy wybór fermy na której kupujemy warchlaki. Większość drobnoustrojów wywołujących kulawizny występuje powszechnie na fermach trzody, jednak zwierzęta o wysokim statusie zdrowotnym charakteryzują się wyższą odpornością, co ogranicza ryzyko występowania kulawizn.

Drugi istotny czynnik mający na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia kulawizn w stadzie, to ograniczenie wszelkiego stresu działającego na zwierzęta. Jako stres rozumiemy nie tylko zapewnienie zwierzętom spokoju i ograniczenie niepotrzebnych przepędów. Mowa tu także o ograniczeniu presji patogenów w obiekcie (poprzez staranne mycie i dezynfekcje pomieszczeń), a także optymalny mikroklimat obiektów. Bardzo ważne jest ograniczenie do możliwego minimum wahań temperatury w pomieszczeniach. Równie szkodliwe są przeciągi, zadbajmy więc o prawidłową pracę układu wentylacyjnego.

Wiele zależy również od czynników żywieniowych. Jako błędy sprzyjające występowaniu kulawizn wymienia się przede wszystkim niedobory makro- i mikroskładników i witamin w paszy. Największe straty mogą wynikać z niedoboru wapnia, fosforu, magnezu, cynku i witaminy D3. Szybko rosnące zwierzęta wykazują bardzo wysokie zapotrzebowanie na te składniki, nie możemy o tym zapomnieć podczas opracowywania receptur paszy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.208.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!