PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zasady, które pozwalają uniknąć choroby obrzękowej

Zasady, które pozwalają uniknąć choroby obrzękowej

Autor: farmer.pl/Iwona Dyba

Dodano: 04-09-2013 13:36

Tagi:

Chorobę powodują toksyny bakterii ale jej związek z żywieniem jest jednoznaczny.



Jest to choroba zakaźna, ale niezaraźliwa powodowana przez toksyny hemolitycznych szczepów E. coli. Wskaźnik zachorowalności na chorobę obrzękową jest stosunkowo niski wynosi około 15 proc., jednak śmiertelność jest wysoka, sięga do 90 proc. chorych zwierząt.

Choroba pojawia się od tygodnia do dwóch tygodni po odsadzeniu prosiąt. Nazwa pochodzi od charakterystycznych obrzęków na czole, nosie, powiekach, w żołądku i w jelitach.

Czynnikiem dopuszczającym do nadmiernego rozwoju tych bakterii w organizmie prosiąt są błędy żywieniowe przed i po odsadzeniu.

To od czego zaczyna się zwiększone ryzyko wystąpienia obrzękówki u prosiąt, to zmiana pokarmu.  Odcięcie prosiąt od immunoglobulin klasy A, których dostarczało do tego momentu mleko lochy, powoduje zmniejszenie odporności swoistej przed kolonizacją bakterii w jelicie cienkim.

- IgA działają miejscowo, ochronnie na jelita. Dlatego tuż po odsadzeniu odporność w jelitach staje się istotnie mniejsza. Przy okazji wzrasta pH soku żołądkowego, ze względu na zmianę paszy. W żywieniu nie ma już dużej ilości białek mleka. Jeśli dołożymy do tego mało stabilne warunki  otoczenia, to zakażenie E. coli może okazać się bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia prosiąt – powiedział dr Krzysztof Janeczko z Wydziału Medycyny weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Kolonizacja hemolitycznych szczepów E.coli prowadzi do uwolnienia toksyn do naczyń krwionośnych. – Z nich wydostaje się płyn powodujący te charakterystyczne obrzęki. Toksyna powoduje również zmiany w centralnym układzie nerwowym – dodał dr Janeczko.

Doktor przestrzega, że antybiotyki nie są pomocne. Aby uniknąć choroby, a nie zastanawiać się nad późniejszym jej leczeniem, trzeba skupić się na żywieniowym przygotowaniu prosiąt do momentu odsadzenia.

W tym celu, musimy jak najwcześniej przekonać prosięta, do szybkiego pobierania paszy adaptacyjnej. Warto też zadbać o jak najlepsze przygotowanie kojców na odchowalni dla prosiąt.  Ciepło, sucho i czysto, to zasada od której nie możemy odstępować. – Przy redukcji stresu około odsadzeniowego na pewno ważnym czynnikiem jest temperatura. Starajmy się dogrzewać pomieszczenia dla prosiąt o 3-4 st. C wyżej niż to robimy normalnie – wyjaśniał doktor Janeczko.

Jednak jest jeszcze jedna zasada, o której zdarza się jeszcze zapominać producentom świń. - Z mojego doświadczenia wiem, że nie wszyscy stosują zasadę, która jest powieleniem zasady, która obowiązywała na porodówce. W dniu odsadzenia, zwykle w gospodarstwach jest to czwartek, jeszcze rano wszystkie prosięta wstawały  normalnie w jednym momencie i podchodziły do gruczołu mlekowego, aby się napić. Wszystkie miały swoje miejsce przy gruczole. Tuż po odsadzeniu, następuje drastyczna zmiana. Jeśli w kojcu będą miały do swojej dyspozycji wyłącznie automaty paszowe, to będzie to zdecydowanie za mało - powiedział doktor.

Automaty w kojcach zazwyczaj wystarczają na daną obsadę zwierząt, ale na początku wprowadzenia do kojców zwierząt jest to wyłącznie teoria. Praktycznie, w pierwszych dniach automaty w kojcach nie zapewniają prosiętom wystarczająco dużo miejsca, tak aby wszystkie najadły się w tym samym czasie.

– To jest duży problem, który przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia choroby obrzękowej u prosiąt. Silniejsze i większe prosięta, będą jadły pierwsze i nadmiernie. W stresie pod naporem prosiąt z tyłu, które będą próbowały dostać się do automatu. Dlatego ważne jest, aby zapewnić równoczesny dostęp do koryta wszystkim prosiętom. Każde prosię, aby spokojnie się najeść potrzebuje dostępu do koryta o szerokości 13-14 cm.  Dlatego na początku okresu odsadzenia powinniśmy dostawić dodatkowe karmniki w kojcach. Po pierwszym tygodniu, gdy w nowej grupie ustali się już hierarchia, możemy stopniowo je zabierać – wyjaśniał dr Janeczko podczas III Międzynarodowego Forum Żywieniowego Firmy Josera.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!