PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zastosowanie śruty rzepakowej w tuczu świń wciąż opłacalne

Zastosowanie śruty rzepakowej w tuczu świń wciąż opłacalne Potencjał śruty rzepakowej, szczególnie wysoki jest w tuczu trzody. fot. AK

Ceny śruty sojowej wciąż znajdują się na relatywnie niskim poziomie. Pomimo to, zastosowanie białka rzepakowego w tuczu świń wciąż jest ekonomicznie uzasadnione.



Co roku przemysł tłuszczowy w naszym kraju produkuje ogromne ilości poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. W zeszłym roku przetwórnie wypuściły na rynek ponad 1,4 mln. ton produktu. Surowiec ten trudno traktować jako odpad poprodukcyjny. Lepszym określeniem jest „produkt uboczny”. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa to bowiem niezwykle wartościowa pasza wysokobiałkowa, która stanowić może częściową alternatywę dla importowanej śruty sojowej.

Potencjał śruty rzepakowej, szczególnie wysoki jest w tuczu trzody. Świnie rosnące, zwłaszcza w końcowej fazie wzrostu dobrze tolerują wysokie dawki tego surowca. W II fazie tuczu śruta rzepakowa może być de facto jedynym surowcem wysokobiałkowym obecnym w mieszance, w przypadku młodszych zwierząt, warto jest równolegle stosować białko sojowe i rzepakowe.

Śruta rzepakowa zawiera w swoim składzie 35 – 38 proc. białka ogólnego. Jego strawność jest nieco niższa niż białka sojowego, warto jednak zwrócić uwagę na skład aminokwasowy białka. Zawiera ono więcej aminokwasów siarkowych (metionina z cystyną) niż białko poekstrakcyjnej śruty sojowej, będąc przy tym uboższe w lizynę. Dzięki temu oba surowce wysokobiałkowe doskonale się uzupełniają. Ponadto śruta rzepakowa to również źródło najważniejszych składników mineralnych (wapnia i fosforu) oraz włókna pokarmowego.

Oczywiście śruta rzepakowa ma również swoje ograniczenia: głównie wynikają one z obecności glukozynolanów, których nadmiar w paszy może prowadzić do zaburzeń metabolizmu jodu (a co za tym idzie pracy tarczycy) i zahamowania wzrostu u zwierząt. Niemniej jednak 10 proc. śruty rzepakowej w paszy typu grower, oraz 15 proc. surowca w mieszance przeznaczonej na drugą fazę tuczu to wartości uznawane za bezpieczne. Co więcej stosując takie dawki omawianego surowca można osiągnąć efekty nieznacznie tylko ustępujące wynikom osiąganym przy udziale mieszanki opartej wyłącznie na śrucie sojowej. Wyraźnie redukujemy natomiast koszty żywienia zwierząt.

Niektórzy rolnicy wskazują na to, że przy obecnych cenach śruty sojowej, stosowanie śruty rzepakowej nie jest racjonalne. Rzeczywiście w ostatnich miesiącach koszt zakupu śruty sojowej nie jest wygórowany. Spadły jednak również ceny śruty rzepakowej. Na dzień dzisiejszy cena śruty sojowej i rzepakowej wynosi odpowiednio 1340 i 870 zł/t netto. Uwzględniając skład chemiczny poszczególnych surowców, cena białka sojowego i rzepakowego wynosi odpowiednio 2,91 i 2,29 zł/kg netto. Różnica w cenie wynosi ponad 20 proc. W dzisiejszych czasach, gdy opłacalność produkcji żywca pozostawia wiele do życzenia, każda oszczędność jest na wagę złota. Zdecydowanie warto więc przekonać się do stosowania śruty rzepakowej jako częściowej alternatywy dla białka sojowego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!