PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zatrudnią inspektora od dobrostanu

Zatrudnią inspektora od dobrostanu

Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba

Dodano: 29-10-2012 12:05

Tagi:

Nowe wymagania odnośnie dobrostanu zwierząt podczas ich uboju wymagają od zakładów mięsnych zatrudnienia niezależnych pracowników odpowiedzialnych za przestrzeganie procedur zachowania dobrostanu zwierząt podczas ich uboju – informuje Komisja Europejska.



Tzw. inspektor ds. dobrostanu będzie w zakładzie odpowiedzialny za prawidłowe wprowadzenie do praktyki procedur technicznych, które w obrębie zakładu zostały ustalone, a które będą zgodne z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 1099/2009.

Inspektor ds. dobrostanu będzie kluczową osobą w rzeźni, a jego działania będą niezależne i zawsze będą musiały być zgodne z prawem UE. Tacy pracownicy będą musieli mieć jednak odpowiednie kwalifikacje.

Inspektor będzie sprawdzał działania przedsiębiorców, zakładów mięsnych i operatorów linii ubojowych, czy ich działania są zgodne z wymogami dobrostanu. Inspektor działa w imieniu zakładu mięsnego, jest on również osobą łączącą zakład z odpowiednimi władzami, które w danym kraju są odpowiedzialne za przestrzeganie prawa w zakresie dobrostanu zwierząt.

Inspektor oprócz swojej funkcji kontrolującej w zakresie przestrzegania danych procedur, powinien być również osobą, która będzie potrafiła zaproponować zmiany w przypadku działań operacyjnych na linii uboju, dostrzeże potrzebne zmiany w zakładzie lub niezbędne inwestycje, które mogłyby poprawić dobrostan zwierząt podczas uboju.

Niektóre przepisy UE dotyczące rozplanowania pomieszczeń i budynków i sprzętu nie będą stosowane w najbliższym czasie ale zostaną wdrożone dopiero od 2019 r. Dlatego niezbędne przygotowania powinny być jak najszybciej wprowadzane, aby zakłady mięsne działały zgodnie z rozporządzeniem bez niepotrzebnych problemów. W tym zakresie inspektor powinien wykazywać się pomocą i skutecznym postępowaniem, aby dany zakład jak najszybciej i jak najlepiej przygotował się do pełnego wejścia w życie rozporządzenia 1099/2009. To oczywiście wymaga wiedzy specjalistycznej, a niekiedy modernizacji zakładów mięsnych.

Ubojnie będą odpowiedzialne za wprowadzenie standardowych procedur operacyjnych (SPO). Z kolei inspektor do spraw dobrostanu będzie musiał zapewnić, że takie procedury istnieją i są z powodzeniem wdrażane.

Dlatego też inspektor powinien mieć szczegółową wiedzę odnośnie przepisów unijnych, a także wiedzę z zakresu samego uboju, aby móc przedstawiać wytyczne personelowi, który pracuje na linii ubojowej w danym zakładzie.

Niektóre SPO według KE są wyraźnie wymagane przez prawo. Dotyczą m.in.: kluczowych zasad ogłuszania zwierząt, sprawdzania skuteczności ogłuszenia zwierzęcia, oraz korzystanie z urządzeń niezbędnych do skrępowania w trakcie ogłuszania zwierząt.
Inspektor będzie musiał zapewnić, że wszystkie procedury są znane, przestrzegane i rozumiane przez pracowników ubojni.

Inspektor musi mieć uprawnienia i kompetencje techniczne w celu dawania odpowiednich wskazówek pracownikom, będzie również w posiadaniu certyfikatów i świadectw dla wszystkich działań zachodzących na terenie ubojni.

Certyfikaty powinny być wydawane przez organy władzy w poszczególnych państwach członkowskich. Powinny one zawierać takie operacje jak: opieka nad zwierzętami, ich skrępowanie, krępowanie zwierząt w celu ich ogłuszenia lub zabicia, ocena skuteczności ogłuszenia zwierzęca, pętanie lub podwieszanie żywych zwierząt, wykrwawianie żywych zwierząt, ubój zwierząt, ponowne ogłuszenie zwierzęcia.

Komisja Europejska podkreśla również w swoich wytycznych, że inspektor ds. dobrostanu będzie musiał potrafić wprowadzić wszelkie niezbędne środki i działania naprawcze w celu zapewnienia zgodności uboju ze standardami UE i specyfikacjami SPO.

Jeżeli zwierzęta są poddawane ubojowi bez uprzedniego ogłuszenia (gdy krajowe przepisy dopuszczają takie metody uboju jak np. ubój rytualny) to są konieczne systematyczne kontrole takich metod uboju, aby zapewnić że zwierzęta nie okazywały oznak przytomności i życia przed dopuszczeniem ich do rozbioru.

Inspektor będzie również odpowiedzialny za utrzymanie we właściwym stanie i używanie w prawidłowy sposób urządzeń i maszyn znajdujących się w zakładzie. To stanowisko wiąże się również z precyzyjnym prowadzeniem i przechowywaniem dokumentacji związanej z utrzymaniem dobrostanu na terenie ubojni.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (21)

  • arszczecin 2012-11-04 18:33:18
    ale zostaną wdrożone dopiero od 2019 r
    będzie tak jak z płytami obornik
  • kmieć 2012-11-04 18:21:21
    Wykształcenie co najmniej takie jak ojciec dyrektor. Taki poziom inteligencji na pewno zauroczy masaży ...
  • ojciec dyrektor 2012-11-04 17:14:31
    lepiej przez tadzia z torunia
  • ekojajo 2012-11-04 14:01:35
    Marto,
    żadnego wykształcenia nie musi mieć,wystarczy,aby był popierany przez PSL
  • Marta 2012-11-04 11:15:30
    Jakie wykształcenie musi mieć inspektor od dobrostanu zwierząt.?
  • Lewar 2012-11-03 10:10:37
    Zostawić w zakładach tylko tych co z natury nie sa bydłem i świniami a świnie i bydło na bruk niech śmieci w lesie zbierai na ch u j będzie inspektor potrzebny <pozdro 600> }:)
  • kmieć 2012-10-30 20:32:53
    Otóż to, jak już pisałem w poprzednim komentarzu, co innego przepisy, co innego kwalifikacje pracownika, a co innego biurokracja.
    Do mnie jak wpadają inspektorzy weterynarii to idą jak przecinaki. Nie mogli by robić raz w miesiącu niezapowiedzianego nalotu na zakład? Odpowiednia kara i od razu było by wszystko na tip top.
    Poza tym zwróciłeś uwagę na to: "zatrudnienia niezależnych pracowników".
    No to niezależnych czy zatrudnionych?
    Jeśli jemu będzie płacił zakład, to będzie tak samo niezależny PRL od ZSRR.
  • jarki 2012-10-30 18:54:17
    @kmieć nie tylko twój dziadek wtedy nie było świniobicia bez popijawy
    przepisy są potrzebne bo w każdym społeczeństwie są wyrodki
  • kmieć 2012-10-30 18:36:17
    Mój dziadek był masażem. Bardzo pogodny i wesoły człowiek, tylko, że straszny był z niego imprezowicz. Prawie codziennie przychodził z roboty nabombany.
    Obecne pokolenia, nie mają już tak odpornej psychiki.
  • poplak 2012-10-30 15:41:24
    mysle ze nie maja bardzo trudna prace i nie powinni tak dlugo pracowac jak pracują podobno w innych krajach mozna tylko piec lat na linii pracować nie dluzej bo to zagraza psychice czlowieka
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!