Dopłaty, w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania, mają wynosić od 210 do 305 euro za tonę. KE przewidziała wsparcie na przechowywanie na okres od trzech do pięciu miesięcy.

W założeniu ma to czasowo zmniejszyć dostawy na rynek i tym samym podnieść ceny wieprzowiny. KE przypomniała w piątkowym komunikacie, że sektor znalazł się pod presją po tym, jak wszedł w życie zakaz importu unijnej wieprzowiny do Rosji. Moskwa podjęła taką decyzję po wykryciu w Polsce oraz na Litwie przypadków Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) na początku 2014 r.

Według wyliczeń KE cena trzody chlewnej jest o 20 procent niższa niż średnia z ostatnich 5 lat. Również marże są niższe od historycznej średniej (o 15 proc.) przez co wielu producentów i rolników, którzy odnotowywali straty od wielu miesięcy, stanęło w obliczu poważnych problemów z płynnością finansową.

Mechanizm dopłat do przechowywania był już zastosowany dla producentów serów, którzy dzięki wydłużeniu okresu magazynowania mieli więcej czasu na szukanie innych rynków zbytu po zamknięciu rynku rosyjskiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!