Agresja i kanibalizm u świń, to zjawiska złożone, a o ich wystąpieniu decyduje wiele czynników środowiskowych, żywieniowych i genetycznych. Nie bez przyczyny w pierwszej kolejności wymieniono czynniki środowiskowe: jeżeli warunki w których przebywają świnie są niekorzystne, dużo częściej dochodzi bowiem do aktów agresji. Dobrym przykładem jest bezściołowy system chowu, w którym dochodzi do zdecydowanej większości pogryzień. Wiele zależy jednak również od obsady zwierząt. Jeżeli jest ona zbyt wysoka, a świnie mają zbyt mało miejsca ryzyko wystąpienia przypadków agresji gwałtownie wzrasta. Dzieje się tak z kilku powodów: po pierwsze, zwierzęta walczą między sobą o przestrzeń życiową, po drugie dochodzi wówczas do zwiększonej konkurencji o dostęp do wody i paszy. Dodatkowo, zwierzęta z konieczności przebywają blisko siebie co może dodatkowo prowokować osobniki do ataków.

W tej sytuacji rozwiązanie jest niezwykle proste: należy przestrzegać zalecanej dla każdej grupy wiekowej zwierząt obsady. W przeciwnym razie dojść może do przypadków pogryzień które dla rolnika są źródłem ogromnych strat. Należy wziąć pod uwagę bowiem nie tylko koszt ewentualnej opieki weterynaryjnej, ale również wzrost liczby upadków: przypadki agresji wśród świń nierzadko kończą się bowiem upadkiem zwierząt.

Przypomnijmy: zalecana obsada zwierząt w tuczarni to odpowiednio 0,4 m2/ szt  dla tuczników w masie 30 – 50 kg, 0,55 m2 /szt dla świń w wadze 50 – 85 kg, 0,65 m2/szt dla tuczników w wadze 85 – 110 kg i 1 m2/szt dla tuczników cięższych niż 110 kg.