PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zdrowie, właściwe żywienie i higiena niezbędne w opłacalnej produkcji trzody

Zdrowie, właściwe żywienie i higiena niezbędne w opłacalnej produkcji trzody W spotkaniu wzięło udział kilkadziesiąt osób Fot. BW

O najważniejszych aspektach opłacalnej produkcji trzody rozmawiano podczas spotkania dla rolników, które odbyło się 27.04 b.r. w Licheniu Starym.



Sektor produkcji żywca wieprzowego w od lat znajduje się w naszym kraju w kiepskiej kondycji. Tym bardziej potrzebne są spotkania, na których poruszane są najważniejsze aspekty związane z opłacalną produkcją żywca wieprzowego. Tego typu konferencja odbyła się wczoraj w Licheniu Starym nieopodal Konina. Na spotkanie zorganizowane przez firmę Cid Lines, przy współpracy firm Big Dutchman i Agrifirm przybyło kilkudziesięciu gości. W czasie spotkania nie zabrakło tematów związanych z zdrowiem, dobrostanem, higieną i żywieniem zwierząt.

Jako pierwszy głos zabrał dr Paweł Wróbel, który w obszernym wystąpieniu poruszył temat zespołu rozrodczo-oddechowego u świń (PRRS). Jak mówił prelegent niezwykle trudny w zwalczaniu, a przy tym generujący ogromne koszty.

- W Europie koszt zwalczania choroby na jednego tucznika waha się od 4 € w Niemczech i Austrii do nawet 9 € w Belgii, Włoszech czy Hiszpanii. Widać więc, jak bardzo wystąpienie choroby na fermie może odbijać się na opłacalności naszego przedsięwzięcia.

W czasie spotkania nie zabrakło także tematów typowo żywieniowych. Leszek Ksobiech z Cid Lines opowiadał o znaczeniu preparatów zakwaszających na etapie odchowu prosiąt. Jak mówił, ich rola pełni nie tylko na zakwaszaniu treści żołądka.

- Zakwaszacze w postaci otoczkowanej docierają również do jelita cienkiego, w którym w selektywny sposób niszczą patogeny. Krótkołańcuchowe kwasy organiczne są też źródłem energii dla nabłonka jelit i chronią kosmki jelitowe – tłumaczył podczas spotkania prelegent.

O żywieniu prosiąt mówił również podczas spotkania Robert Baryś z Agrifirm. Jego zdaniem ważną rolę w bezproblemowym odchowie prosiąt pełni odpowiedni dobór surowców białkowych. Śruta sojowa nie jest w tym przypadku najlepszym komponentem. W paszach typu prestarter muszą znaleźć się także surowce mleczne, mączka rybna, czy białko ziemniaczane. Dzięki prawidłowo skomponowanym mieszankom paszowym dla prosiąt ssących jak i odsadzonych, udaje się uniknąć wielu problemów na etapie odsadzania prosiąt.

Kolejny prelegent – Martin Haverkamp z firmy Big Dutchman, mówił w swoim wystąpieniu na temat znaczenie nowoczesnego wyposażenia obiektów dla trzody chlewnej. Główny nacisk położył w swojej prelekcji na systemy komputerowego żywienia paszą suchą. Jego zdaniem instalacje takie mają wiele zalet;

- Przede wszystkim systemy takie umożliwiają żywienie multifazowe, czyli podawanie zwierzętom paszy o składzie ściśle dopasowanym do ich aktualnych potrzeb. Na podstawie krzywej żywienia system komponuje mieszankę idealnie dopasowaną do wieku zwierzęcia. System komputerowego żywienia to także mniejsze straty paszy i możliwość wcześniejszego zastosowania tańszych pasz. Wreszcie, żywienie takie to wyraźnie wyższe przyrosty niż w przypadku tradycyjnego żywienia fazowego – tłumaczył Martin Haverkamp.

Bardzo ważnym aspektem poruszonym podczas spotkania była również kwestia mycia i dezynfekcji ferm trzody chlewnej. Obszerny wykład na ten temat przedstawiła dr Urszula Teter z Cid Lines. Jej zdaniem mycie i dezynfekcja zawsze idą ze sobą w parze i są praktycznie nierozerwalne.

- Prawidłowe umycie pomieszczenia (oczywiście z użyciem odpowiedniego detergentu) jest w stanie zniszczyć do 80 proc. patogennych drobnoustrojów obecnych na powierzchni ścian, podłóg czy wyposażenia. Jednak bez starannej dezynfekcji, samo mycie nie ma sensu, nie zapewni bowiem zdrowia naszym zwierzętom – tłumaczyła podczas spotkania Urszula Teter

Więcej informacji ze spotkania już wkrótce na naszym portalu

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Czarnosmród 2016-05-06 12:07:12
    Nie kupię mięsa od polskiego rolnika! Smród, smród, jeszcze raz smród. Zakała polskich wsi - na 100 domów tylko jeden może mieć świnie (wynika to z wielkości pól i Dyrektywy Azotowej). I ten jeden zatruwa skutecznie życie setkom mieszkańców - mając ich głęboko gdzieś.

    Drodzy hodowcy. Szacunku dla innych. Znak "nie smrodzę" przekona mnie do zakupów. Mam kilku przyjaciół rolników którzy przez takich jak wy nie mogą żyć - potracili domy i pola.
  • marek kujawy 2016-04-29 06:41:10
    w dupe sobie te gadki wsadźcie a debile jak pobudują chlewnie za 2 miliony to już ich nie ma są bankrutami. Tu nie potrzeba chlewni tylko ceny barany!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!