- Na pewno najbardziej ucierpią na zmianie prawa zakłady, które dodatkowo produkują wyroby masarskie i sprzedają je poza UE. My takich produktów nie mamy w swojej ofercie – mówi Jarosław Maćkowiak.

Specjalista podkreśla, że na pewno jest to znacząca strata, dla tych przedsiębiorstw, bo ich towar nie będzie już tak atrakcyjny cenowo, tak  jak był do tej pory.

- Podobna sytuacja dotyczyła również nas, gdy w 2008 r. zostały zniesione dopłaty do eksportu mięsa wieprzowego. To wówczas ograniczyło nasz eksport do krajów trzecich. Teraz jest on znikomy. Główne kraje, do których obecnie najwięcej  eksportujemy to Ukraina i Mołdawia. Jednak muszę przyznać, że rynek Ukraiński - zapewne nie tylko dla naszego zakładu - szybko się kurczy. Przegrywamy tam z tańszym brazylijskim mięsem – tłumaczy Maćkowiak.

Rozporządzenie UE nr 342/2012 uchwalone 19 kwietnia br. znosi całkowicie refundacje dla przedsiębiorców eksportujących przetwory wieprzowe do krajów trzecich.

Dla wielu przedsiębiorców tak nagła zmiana, była dużym zaskoczeniem, ponieważ refundacje zostały zniesione już następnego dnia, czyli 20 kwietnia 2012 r. Taki tryb wprowadzenia nowych regulacji miał zapobiec spekulacjom na rynku wieprzowiny w krajach UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!