Zalecany udział jodu w mieszankach dla trzody chlewnej podaje się w wielkościach rzędu dziesiętnych części miligrama na kilogram paszy. Jednak fakt, że udział omawianego pierwiastka w paszach dla świń jest śladowy, nie oznacza, że jego znaczenie jest marginalne. Jod jest składnikiem hormonów tarczycy – tyroksyny i trijodozyny. Hormony te, odpowiedzialne są za regulację procesów metabolicznych organizmu. Dlatego też niski poziom wspomnianych hormonów – powodowany często niedoborem jodu – prowadzi do spowolnienia tempa wzrostu zwierząt. U loch, niedobory pierwiastka skutkują wystąpieniem zaburzeń płodności, nieprawidłowym rozwojem narządów płciowych i rodzeniem dużej ilości martwych prosiąt. Z kolei prosięta pochodzące od takich loch rodzą się słabe, mało żywotne, nie wykazują często odruchu ssania. Skutkiem tego śmiertelność w takich miotach jest wysoka.

Przyczyną wystąpienia niedoborów omawianego składnika może być jego zbyt niski udział w paszy, lub obecność związków zaburzających metabolizm jodu. Częstą przyczyną niedoboru, jest zbyt wysoka zawartość wapnia, sodu lub kobaltu, które to pierwiastki wykazują działanie antagonistyczne względem jodu. Również zbyt wysoki udział pasz rzepakowych w składzie mieszanki zaburza metabolizm tego pierwiastka. Glukozynolany obecne w śrucie czy makuchu rzepakowym obniżają wykorzystanie jodu zawartego w paszy. Dlatego też nie należy przekraczać granicznych udziałów pasz rzepakowych w mieszankach dla trzody, a przy stosowaniu wspomnianych surowców, dobrze jest zwiększyć udział jodu w składzie paszy.

Świnie dobrze znoszą nadmiar jodu w paszy, i nawet jego zawartość na poziomie 40 mg/kg paszy nie niesie ze sobą negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt na ten składnik jest znacznie niższe. Dla prosiąt i loch wynosi ono przeciętnie 0,6 mg/kg, a dla tuczników 0,15 mg/kg paszy. Udział jodu należy zwiększyć w przypadku stosowania pasz rzepakowych. W takich mieszankach, zawartość jodu powinna wynosić 1-1,5 mg/kg paszy.

Pasze roślinne, są niestety ubogie w jod i zazwyczaj nie pokrywają zapotrzebowania organizmu w ten składnik. Należy więc uzupełnić go za pomocą premiksów. W składzie mieszanek uzupełniających, jod występuje najczęściej w formie soli – jodków i jodanów potasu lub sodu.