PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwalczanie epidemicznej biegunki świń po amerykańsku

Zwalczanie epidemicznej biegunki świń po amerykańsku dr Tim Loula fot. id

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 08-06-2015 15:37

Tagi:

Epidemiczną biegunkę świń w USA wykryto w kwietniu 2013 r., a przebieg choroby był bardzo ciężki dla tamtejszych stad. Straty w pierwszym roku sięgnęły ok 10 mln świń. To spowodowało, że na następny rok Amerykanie byli już poważnie przygotowani w zakresie zapobiegania wybuchom choroby i jej zwalczania.



W ocenie dr. Tima Louli, amerykańskiego eksperta w zakresie chorób świń - po dwóch latach walki z chorobą na terenie Stanów Zjednoczonych, dzisiaj głównym zauważalnym efektem jest podwyższanie poziomów bioasekuracji w gospodarstwach trzody chlewnej. Zwiększyły się koszty i dokładność mycia i dezynfekcji obiektów, stworzono specjalne stacje do mycia ciężarówek, nie tylko w gospodarstwach ale też w zakładach mięsnych.

W trakcie ostatniej XX Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej  w Puławach nt. Krytycznych obszarów w produkcji świń, dr Tim Loula szeroko przedstawił doświadczenia zebrane w ciągu dwóch lat walki z epidemiczną biegunką świń.

Wśród ważnych aspektów związanych z chorobą, przedstawił metody zwalczania choroby w momencie jej wybuchu. Podstawowym działaniem w chwili wybuchu choroby jest podawanie materiału pozyskanego od chorych prosiąt (tzw. feedback). Do tego celu są wykorzystywane padłe prosięta. Materiał od padłego prosięcia powinien trafić wg dr. Louli od 10 do maksymalnie 20 loch. Materiał podawano lochom znakowano je, gdy zauważono objawy kliniczne, czyli biegunkę utratę łaknienia, wymioty. Niezużyty materiał mrożono w celu przyszłego wykorzystania.

Feedback, czyli materiał z jelit martwych prosiąt przygotowywano, używając najczęściej maszynki do mięsa. Rozdrobniony materiał mieszano z gnojowicą lub paszą. Jednej losze podawano ok. jednej szklanki takiej mieszaniny w 1.,4., i 7. dniu po wybuchu choroby. Wszystkie prosięta w wieku 7-8 dnia życia powinny zostać odsadzone do specjalnie przygotowanej na ten cel odchowalni. Tam obsługa musi być przygotowana do całodobowej opieki nad młodymi. Dlatego trzeba dobrze rozplanować pracę osób na zmiany. Transport prosiąt powinien zapobiegać wychłodzeniu. Amerykańscy rolnicy przewożą samochodami młode pomiędzy obiektami - w skrzynkach wyścielonych obficie słomą. Prosięta trafiają do dobrze dogrzanych pomieszczeń, gdzie poidła są dostosowane do wysokości młodych, a dodatkowo są poustawiane karmniki, do których jest zadawany kleik.

Następnym krokiem było przeprowadzenie mycia i oczyszczania ferm. Czyszczenie całego obiektu należy przeprowadzić bardzo starannie, uwzględniając wszystkie budynki nawet te biurowe.

Tak jak w przypadku zwalczania każdej choroby, tak w przypadku PED wszystko sprowadza się do podstawowych zasad zwalczania chorób. Należy uodpornić lochy i wyczyścić fermę, aby doszło do zniszczenia wirusa w środowisku, a następnie zadbać, by prosięta pobierały siarę w pierwszym dniu. Jeżeli wszystkie te kroki zostaną prawidłowo przeprowadzone, choroba zniknie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.158.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!