Rozpoczął się trzeci rok kampanii informacyjnej na temat mięsa wieprzowego produkowanego zgodnie z Systemem Jakości Pork Quality System.

– Mamy dowody na duże zaufanie konsumentów do wieprzowiny PQS i z każdym dniem sieć dystrybucji mięsa produkowanego w Systemie PQS poszerza się. W tym roku chcemy dokonać przełomu i wejść jeszcze szerzej do sieci sprzedaży. Mamy do tego narzędzia, mamy bardzo wartościowy produkt, wiemy, że PQS wyraża trend rozpowszechniany już od wielu lat w krajach UE i nie ma od tego ucieczki na rozwiniętym rynku. Produkcja w systemach jakości zwiększa też możliwości eksportowe producentów, zarówno do Unii, jak i do krajów trzecich – mówi Choiński.

Do chwili obecnej produkcję mięsa w Systemie podjęły takie przedsiębiorstwa, jak: Zakłady Mięsne OLEWNIK, Zakłady Mięsne OLEWNIK-BIS, Centrum Mięsne MAKTON, Zakłady Mięsne ZAKRZEWSCY, Polski Koncern Mięsny DUDA, Zakłady Mięsne SKIBA, Zakłady Mięsne SOBSMAK , MRÓZ S.A. oraz PRIME FOOD.