PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zwiększyć efektywność produkcji

Zwiększyć efektywność produkcji

W dobie malejącego pogłowia świń w Europie naukowcy nadal zwracają uwagę na szczegóły, które mogą podnieść opłacalność produkcji świń.



Już po raz szósty naukowcy związani z produkcją i hodowlą trzody chlewnej spotkali się w Toruniu na Międzynarodowym Sympozjum naukowym. Tematem przewodnim trzydniowego spotkania było „Zastosowanie badań naukowych w doskonaleniu produkcji trzody chlewnej".

Głównym organizatorem spotkania był prof. Wojciech Kapelański z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP w Bydgoszczy.

Podczas dwóch dni obrad poruszano wiele tematów związanych z hodowlą, opłacalnością produkcji trzody chlewnej, z działaniami zootechnicznymi podnoszącymi efektywność produkcji świń, a także z efektem końcowym produkcji, czyli z jakością mięsa wieprzowego.

Prof. Giuseppe Maiorano z Włoch zwrócił uwagę na główne czynniki wpływające na jakość mięsa, a także na pomiary stosowane w celu prawidłowego określenia jakości wieprzowiny, które wpływają na końcową wartość mięsa. Podkreślił również, że - trend spożywania przez konsumentów coraz większej ilości wysokiej jakości produktów mięsnych, a także mięsa pochodzącego z etycznej produkcji nadal będzie się umacniał wśród konsumentów z całego świata.

Z kolei zespół naukowców ze słowackiego Uniwersytetu Rolniczego w Nitrze przedstawił aktualny stan hodowli trzody chlewnej na Słowacji.

Niestety, podobnie jak i w Polsce tam również spada pogłowie trzody chlewnej. Taka tendencja utrzymuje się już od 12 lat. Dodatkowo niepokojące zjawisko, które temu towarzyszy to zmniejszające się spożycie wieprzowiny. Taka sytuacja trwa od 2005 r., kiedy to średnie spożycie wieprzowiny wynosiło 32,9 kg/osobę/rok. Słowackie prognozy na ten rok przewidują średni poziom spożycia wieprzowiny przez słowackich konsumentów jedynie na poziomie 28,3 kg/osobę/rok.

Podczas konferencji nie zabrakło również tematów łączących w ścisły sposób naukę z praktyką chowu i hodowli świn. Prof. Martin Wagner z Niemiec przedstawił nowe aspekty zastosowania biotechnologii w rozrodzie loch. Głównm celem badań było uzyskanie jak najlepszych wyników użytkowości rozrodczej w okresie letnim, gdy często dochodzi do wystąpienia sytuacji dużego stresu dla organizmu lochy, wywołanego wysokimi temperaturami otoczenia. - Mając na uwadze ten cel badano stymulację cyklu przy użyciu eCG u loch w różnym wiekupo odsadzeniu - mówił prof. Wagner.

W doświadczeniu udało się wykazać, że u loch wydających więcej niż 5 miotów stymulacje cyklu są niezbędne, aby zachować ogólnie wysoką użytkowość rozpłodową.

Oprócz wielu badań prezentowanych prze polskich i zagranicznych naukowców, podczas sympozjum mieli swój czas doktoranci i studenci uczelni rolniczych. Tym razem po raz trzeci prezentowali swoje prace naukowe, nad którymi aktualnie pracują, prowadzili ożywione dyskusje a także wymieniali się doświadczeniami. Tematem przewodnim trzeciego spotkania młodych naukowców były „Innowacyjne badania z zakresu hodowli jak i produkcji zwierzęcej".

Szczegółowa relacja z doniesień naukowych prezentowanych podczas VI Międzynarodowego Sympozjum Naukowego, które odbyło się w dniach 20-22.09.2012 r. wkrótce na portalu farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.7.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!