Wzrastające możliwości genetyczne trzody chlewnej pociągają za sobą wyższe potrzeby pokarmowe. Aby umożliwić wykorzystanie potencjału wzrostowego, wraz z paszą należy bowiem dostarczyć wysoką ilość składników odżywczych, przede wszystkim energii i białka, ale zadbać należy także o odpowiedni stosunek aminokwasów egzogennych, czy bilans kwasów tłuszczowych. To właśnie tłuszcze są doskonałym źródłem energii, które coraz powszechniej stosuje się jako składnik zwiększający kaloryczność paszy. Nie wszystkie grupy produkcyjne świń potrafią jednak skutecznie wykorzystywać energię zgromadzoną w tłuszczach:

- problem ten w szczególności dotyczy prosiąt na etapie odsadzenia. Okres ten cechuje się spadkiem pobrania paszy, i wzrastającymi potrzebami pokarmowymi rosnących zwierząt. Wymusza to konieczność zastosowania pasz o wysokiej koncentracji energii – tłumaczył podczas konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie” dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zdaniem prowadzącego dodatek tłuszczów nie jest jednak najlepszym ze sposobów zwiększania wartości energetycznej mieszanek dla prosiąt odsadzonych: - na tym etapie rozwoju zwierząt, strawność tłuszczów jest ograniczona. W paszy dla prosiąt odsadzonych nie powinno znajdować się więcej niż 5 proc. tego składnika. Taka ilość na ogół zostaje dostarczona z podstawowymi składnikami paszy takimi jak ziarna zbóż czy poekstrakcyjna śruta sojowa. Dodatkowe natłuszczanie paszy na tym etapie może okazać się niebezpieczne dla zdrowia prosiąt. - tłumaczył prelegent


Jak mówił dr inż. Tomasz Schwarz, istnieją jednak pewne sposoby poprawy strawności tłuszczu, co umożliwia zwiększenie jego zawartości nawet w paszach dla prosiąt odsadzonych: - Na poprawę wykorzystania tłuszczów pozytywnie wpływa dodatek lecytyny (emulguje cząsteczki tłuszczu w przewodzie pokarmowym przez co są lepiej strawne), L-karnityny (wspomaga wewnątrzkomórkowy metabolizm tłuszczów) czy betainy. Strawność tłuszczu można poprawiać również poprzez odpowiedni bilans kwasów Ώ-3 do Ώ-6. - mówił Schwarz


Równie ważne jest zastosowanie substancji detoksykujących oczyszczających organizm z wolnych rodników powstałych w wyniku metabolizmu tłuszczów. Dobrze sprawdzają się tu witaminy E i C, lub różnego rodzaju wyciągi roślinne.