W wielu zakładach, szczególnie w Wielkopolsce, od poniedziałku obowiązują wyższe cenniki. Ale bez szaleństwa zmiany sięgnęły od 10 maksymalnie do 20 gr za kilogram. Rolnicy najczęściej za kg żywca otrzymują 3 zł. Powodów podwyżek jest co najmniej kilka. Po pierwsze żywca jest mniej, a ze względu na zbliżające się święta zwiększono zamówienia, po drugie rolnicy słysząc o nadziejach na odblokowanie rosyjskiego rynku nie spieszą się teraz ze sprzedażą. Do tego dochodzi jeszcze ptasia grypa. Ale na spekulacyjne przetrzymywanie żywca jest już zbyt późno mówią przetwórcy, bo kto nie sprzeda świń teraz po świętach może mieć problemy. Niektóre firmy planują zakończenie skupu około 20 grudnia, inne prowadzić będą ubój jeszcze w wigilie, bo świeże półtusze potrzebne będą pod noworoczne zamówienia.

Tuczniki wg wbc zł/kg

ceny skupu netto

S 4,15 – 4,59 E 4,00 – 4,45 U 3,80 – 4,19 R 3,60 - 3,85 O 3,00 – 3,41 P 2,77 – 3,21
Dziś klasa „E” wyceniana jest minimum na 4 zł za kg. Do doliczeniu wszelkich dodatków i premii najwyższa stawka to około 4 i pół zł.

prosięta zł/parę

targowiska

woj. mazowieckie 70 – 160 woj. pomorskie 80 – 130 woj. lubelskie 80 – 180 woj. podlaskie 80 – 220 woj. świętokrzyskie, opolskie 100 – 160 woj. małopolskie 140 – 270 źródło: ODR  
Na targowiskach zainteresowanie prosiętami małe, tak samo jaki i podaż. Ceny zaczynają się już od 70 zł za parę, tylko w Małopolsce zbliżają się do 300.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes