Żywiec z Francji, Niemiec czy Holandii wciąż jest tańszy średnio o 10 groszy od naszego. A to powoduje, że w punktach skupu coraz trudniej o maksymalne stawki. I nic nie wskazuje na to, że miałyby się szykować jakiekolwiek zmiany. Choć w niektórych rejonach podaż tuczników jest wyraźnie mniejsza, to i tak popyt na gotowe wyroby, wciąż pozostawia wiele do życzenia.

Tuczniki wg wbc - ceny skupu netto (zł/kg)
S 5,93 – 6,05
E 5,80 – 5,90
U 5,60 – 5,70
R 5,36 – 5,50
O 4,69 – 5,20
P 4,04 - 5,00

W większości zakładów mięsnych maksymalne stawki tuczników w klasie R nie przekraczają 5,5 złotego za kilogram. W najniższej klasie P nadal trzymają 5 złotych.

Prosięta - targowiska (zł/parę)
woj. kujawsko-pomorskie 120 - 210
woj. lubelskie 120 – 300
woj. świętokrzyskie 140 - 220
woj. podlaskie 140 – 260
woj. pomorskie 150 – 200
woj. mazowieckie 160 – 240
woj. małopolskie 200 - 300
(źródło ODR)

Na targowiskach ceny prosiąt stabilne. Maksymalne stawki już tradycyjnie w Małopolsce. Podobne ceny także w Lubelskiem.

Źródło: Agrobiznes/Agnieszka Niemcewicz

Podobał się artykuł? Podziel się!