Lato to czas, kiedy wielu producentów trzody chlewnej boryka się z problemem wysokich temperatur panujących w obiekcie. Instalacje schładzania pomieszczeń to bowiem poważna inwestycja, a systemy wentylacyjne nie zawsze są w stanie skutecznie obniżyć temperaturę wewnątrz chlewni. Skutki przegrzania pomieszczeń są dobrze znane każdemu, kto kiedykolwiek miał styczność z produkcją żywca wieprzowego: działanie wysokich temperatur obniża pobranie paszy przez świnie, pogarsza strawność mieszanek i może być czynnikiem sprzyjającym występowaniu agresji w stadzie. Wspomniane konsekwencje można w pewnym stopniu ograniczyć dzięki właściwemu modelowi żywienia. Coraz większa ilość firm paszowych oferuje koncentraty, bądź premiksy których skład ma na celu redukcję skutków działania stresu cieplnego. Przykładem tego rodzaju mieszanek jest „Koncentrat letni” oferowany przez firmę LNB. Zawiera on w swoim składzie zwiększoną dawkę witaminy C, która podnosi odporność zwierząt na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu ograniczone zostają spadki przyrostów w okresie letnim. Mieszanka ta cechuje się także zwiększonym poziomem związków mineralnych. Ma to na celu zachowanie równowagi osmotycznej komórek i przeciwdziałanie odwodnieniu organizmu. „Koncentrat letni” charakteryzuje się także doskonałym zbilansowaniem aminokwasów egzogennych. Umożliwia to redukcję emisji amoniaku do atmosfery chlewni, dzięki czemu poprawie ulegają warunki zoohigieniczne w obiekcie.
Oczywiście równie dobrze można samemu zadbać o zaopatrzenie zwierząt w wyższą dawkę wspomnianych składników, jest to jednak trudniejsze niż w przypadku stosowania specjalnie skomponowanych mieszanek. W okresie letnim warto też zdecydować się na natłuszczanie paszy: zwiększa ono smakowitość mieszanki a trawienie tłuszczu generuje znacznie mniej ciepła niż węglowodanów.