PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ zboża na pracę żwacza

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Marcin Kryger, De Heus Sp. z o.o.

Dodano: 29-08-2017 15:29

Wzrost cen mleka i pogoda sprzyjająca produkcji pasz objętościowych sprawiają, że rośnie produkcja mleka. Choć żniwa w tym roku odbyły się z opóźnieniem, to zebrane zboża już za chwilę trafią do dawek pokarmowych przeznaczonych dla bydła mlecznego. To idealny moment, by przypomnieć kilka istotnych informacji o znaczeniu zbóż w żywieniu, zasadach ich stosowania oraz o pracy żwacza.



Maksymalne wykorzystanie procesów fermentacyjnych w żwaczu powinno leżeć w interesie każdego hodowcy. Praca żwacza to kluczowy element żywienia krów mlecznych. Efektywna fermentacja w żwaczu wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości energii i białka, które odpowiadają za prawidłowe namnażanie i wzrost bakterii oraz pierwotniaków. Im więcej tych mikroorganizmów zostanie wyprodukowanych, tym lepiej strawione zostanie białko w jelicie cienkim.

Żywienie krów to żywienie żwacza

Procesy zachodzące w żwaczu to istotny element w hodowli przeżuwaczy. Około 2/3 białka wykorzystywanego w metabolizmie krów pochodzi z mikrobiologicznej syntezy białkowej w żwaczu. Żywienie oparte na tych procesach optymalizuje wzrost biologiczny zwierząt.

Ponad 75 proc. składników pokarmowych niezbędnych do produkcji mleka pochodzi z fermentacji w żwaczu. Aby to zapewnić, mikroby żwaczowe potrzebują odpowiednich ilości energii i białka w odpowiednim czasie. Ten proces nazywany jest synchronizacją żwacza, a metodę obliczeń w oparciu o nią nazywa się Synchro-FOS. Pojęcie to jest dla żywieniowców bydła z firmy De Heus jednym z ważniejszych czynników, które kształtują dawkę żywieniową krów mlecznych. Pracę żwacza można przyrównać do pracy układu współpracujących kół zębatych. Problem z jednym z elementów zakłóca pracę całego żwacza.

Jak powstał SFOS?

Formuła systemu powstała w oparciu o wieloletnie badania nad strawnością surowców paszowych i pasz. W czasie badań określono czas, w jakim bakterie i pierwotniaki żwaczowe rozkładają białko i węglowodany, a także to, jaka ich część nie rozkłada się w żwaczu. W zależności od szybkości rozkładu, na podstawie wyników oznaczono udział trzech frakcji białka (FCP) i węglowodanów (FCH) w badanych komponentach dawek

Składowymi Systemu SFOS są:

  • FCP1 - białko ogólne rozkładane w żwaczu do 2 godzin (szybkie białko).
  • FCP2 - białko ogólne rozkładane w żwaczu od 2 do 10 godzin (średnie białko).
  • FCP3 - białko ogólne rozkładane w żwaczu po 10 godzinach (wolne białko).
  • FCH1 - węglowodany rozkładane w żwaczu do 2 godzin (szybkie węglowodany).
  • FCH2 - węglowodany rozkładane w żwaczu od 2 do 10 godzin (średnie węglowodany).
  • FC3 - węglowodany rozkładane w żwaczu po 10 godzinach (wolne węglowodany).

Składowe SFOS to materia organiczna, która fermentuje w żwaczu. Im wyższa ich suma, tym bakterie i pierwotniaki żwacza otrzymują więcej „pokarmu”. Interakcja pomiędzy FCP a FCH jest istotna w każdym zakresie czasowym.

Firma De Heus opracowała system SFOS, który służy do oceny paszy. Optymalizuje fermentację w żwaczu i pomaga w doborze paszy. Właściwe obliczenie dawki pokarmowej jest niemożliwe bez odpowiedniej wiedzy na temat składników pokarmowych pasz. Aby określić, które składniki i jaka ich ilość powinna znaleźć się w dawce, stosuje się analizę pasz objętościowych i produktów treściwych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!