PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wpływ zboża na pracę żwacza. Własne zboża w żywieniu krów

Wpływ zboża na pracę żwacza. Własne zboża w żywieniu krów

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Marcin Kryger, De Heus Sp. z o.o.

Dodano: 29-08-2017 15:49

W żywieniu bydła najczęściej wykorzystuje się kukurydzę, jęczmień, pszenicę, pszenżyto oraz żyto. Jak je odpowiednio stosować, by prawidłowo wpływały na pracę żwacza?



Wyżej wymienione zboża charakteryzują się:

- wysokim poziomem energii VEM (energia netto laktacji),

- niskim poziomem białka,

- dużą zawartością skrobi szybko degradującej w żwaczu (FCH 1)

Źródłem energii w zbożach jest skrobia. Przeżuwacze szybko trawią te węglowodany, więc skarmianie ich w dużych ilościach grozi kwasicą pokarmową. Ze względu na szybką fermentację ziaren zbóż w żwaczu, należy zwrócić szczególną uwagę na strukturę podawanej paszy.

Hodowcy najczęściej korzystają ze zboża śrutowanego w dawce pokarmowej. Rozdrobnione w ten sposób zboże wpływa negatywnie na procesy fermentacji - szczególnie, gdy jest podawane krowom bezpośrednio, bez wymieszania w wozie paszowym. Takie ziarno zawiera wysoki poziom FCH 1, czyli węglowodanów degradujących w żwaczu, którego działanie utrzymuje się nawet do 2 godzin. Konsekwencją jego użycia może być nagły spadek pH w treści żwacza, który przyczynia się do wystąpienia kwasicy.

Lepszym rozwiązaniem są zboża zgniecione lub płatkowane. Dzięki nim tylko część skrobi rozkłada się w żwaczu, a reszta wykorzystywana jest w jelicie cienkim. Tam zmienia się w cenną energię glukogenną, która stymuluje produkcję mleka. Ten rodzaj zbóż można skarmiać nawet dwukrotnie.

Kukurydza zawiera najwięcej energii VEM i skrobi ze wszystkich zbóż. Posiada też najwięcej węglowodanów, które wolniej rozkładają się w żwaczu (FCH 3), a także skrobi jelitowej. To idealne rozwiązanie dla gospodarstw, które opierają dawki o kiszonkę z traw lub lucerny, by uzupełnić niedobory związane z energią jelitową.

Jakie dawki zbóż powinniśmy stosować?

Ilość zastosowanej śruty zbożowej zależy od całej dawki pokarmowej, a zwłaszcza od wartości i proporcji skarmianych kiszonek z kukurydzy, kiszonki z traw, czy lucerny.

Praktyka pokazuje, że ziarna zbóż stosowane są w zbyt dużej ilości, nawet do 4-5 kg na krowę dziennie. Wpływa to na wzrost poziomu FCH 1, czyli niepożądanych węglowodanów szybko degradujących w żwaczu do 2 godzin. Krowy zaczynają cierpieć na biegunki, spada pobranie suchej masy i zawartość tłuszczu w mleku, spada też ilość wyprodukowanego mleka.

Bezpieczna ilość śrut zbożowych w dawce to około 2 kg na sztukę na dzień. To optymalna ilość dla krów mlecznych. Należy zwracać uwagę na ilość cukrów i węglowodanów szybko strawnych z kiszonek. Dawka z dużą ilością mokrych kiszonek będzie zawierać sporą ilość węglowodanów rozkładanych w żwaczu w pierwszych dwóch godzinach. Niewykluczone, że w tym przypadku 2 kg śruty zbożowej podkwasi treść żwacza.

W Polsce podstawową paszą objętościową jest kiszonka z kukurydzy. Stanowi ona często 65-70 % suchej masy całej dawki. Kiszonka z kukurydzy z 2016 roku zawiera bardzo wysoką ilość skrobi. W przypadku dawek opartych na takiej kiszonce należy bardzo ostrożnie skarmiać śruty zbożowe.

Inaczej jest w przypadku dawki opartej w większości na kiszonce z traw czy lucerny. Wtedy zboża, które zawierają szybko fermentujące w żwaczu węglowodany są potrzebne i znacznie lepiej bilansują się w dawce. Nie można jednak zapominać o sprawdzeniu zawartości cukrów w kiszonce z traw. Młode trawy potrafią zawierać dużo tego składnika, a on może powodować spadek pH w żwaczu.

Hodowcy, którzy chcą zadbać o żywienie zwierząt, powinni odpowiednio zbilansować dawkę, w oparciu o dokładne analizy pasz objętościowych i system Synchro-FOS. Temat ten szerzej będzie omawiany podczas Agro Days. Dni Hodowcy 2017, które odbędą się 14 i 15 października w Warszawie. To doskonała okazja, by poznać funkcjonowanie żwacza wraz z systemem Synchro-FOS w praktyce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!