Bardzo ważnym zadaniem wałowania jest optymalne zagęszczenie wierzchniej warstwy gleby po orce, przed siewem. W ten sposób nie tylko znacząco zostanie zredukowane parowanie wody z gleby, ale uzyskiwany jest efekt podsiąkania, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza podczas suchego okresu.

 Właściwie dobrany wał uprawowy jest nieodzownym elementem podczas uprawy każdego rodzaju gleb. Wały crosskill, określane również mianem kołeczkowych, poleca się na gleby średnie i ciężkie. Zbudowane są z pierścieni, na których obwodzie, po bokach znajduje się żebrowanie. Wały tego typu mają za zadanie przede wszystkim kruszyć bryły oraz zagęszczać glebę. Niestety, są wrażliwe na zalepianie mokrą glebą, co ogranicza ich stosowanie.

Producenci wykorzystują jednak pewne rozwiązania, aby ograniczyć to zjawisko. Należą do nich: zmniejszenie gęstości rozmieszczenia żebrowania oraz zmiana jego kształtu – najczęściej uzyskuje ono profil o przekroju kroplowym lub klinowym, co w znaczącym stopniu zapobiega oblepianiu ziemią.

Cambridge to wały składające się z ułożonych naprzemiennie płaskich pierścieni i zębatych tarcz. Oba rodzaje elementów roboczych obracają się niezależnie, dzięki czemu oczyszczają się wzajemnie i nie ma problemu z ich zalepianiem.

Wały tego typu sprawdzają się jako uniwersalne narzędzia na różnych glebach do przygotowania podłoża do siewu, a także do stosowania po siewie. Przy tym drugim rodzaju wykorzystania pozwalają na uzyskanie szybszych i bardziej równomiernych wschodów oraz pomagają w zatrzymaniu wilgoci w glebie. Dodatkowo wgniatają kamienie w podłoże, co może być docenione podczas zbiorów.

 

Czytaj więcej we wrześniowym numerze Farmera 9/2015, lub zamów prenumeratę

http://www.farmer.pl/kontakt/zamowienie_prenumeraty.html

Podobał się artykuł? Podziel się!