W Polsce najstarsze wykopaliska pestek brzoskwini świadczą o tym, że u nas uprawa tego gatunku rozpoczęła się w XI wieku w okolicach Wrocławia, Opola, Poznania, Gdańska i Sanoka. Potem tereny upraw znacznie się rozszerzyły. Co ciekawe, obecne regiony, w których są sady brzoskwiń, pokrywają się z tymi z XI wieku. Ponieważ właśnie tam: w okręgu lubuskim, śląskim i wielkopolskim są najlepsze warunki klimatyczne do uprawy tych owoców.
A trzeba podkreślić, że zarówno brzoskwinia, jak i morela należą do gatunków o dużych wymaganiach klimatycznych i dlatego uprawa towarowa tych owoców ogranicza się do rejonów najcieplejszych. Najważniejsze dla brzoskwiń i moreli, oprócz ciepłego i słonecznego lata, są łagodne zimy, bez spadków temperatur poniżej –20 st.C. Natomiast, jeśli chodzi o wymagania glebowe, to już ani brzoskwinie, ani morele czy nektaryny nie są kłopotliwe. Dobrze czują się na każdego rodzaju glebie nadającej się do założenia sadu, byle tylko ciepłej, przepuszczalnej, niekwaśnej i raczej suchej.
Brzoskwinia, nektaryna i twardka zaliczane są do rodzaju brzoskwiń. Nektaryny rozpowszechniły się już w naszych sadach i ogrodach. Nowością są nadal twardki – brzoskwinie dłużej utrzymujące jędrność. Właśnie tej rodzinie „brzoskwiń” i morelom poświęcona jest publikacja Bożeny Radajewskiej, ekspertki od spraw sadowniczych. Autorka w swej książce charakteryzuje botanicznie i pomologicznie brzoskwinie, nektaryny i morele oraz omawia wszystkie aspekty uprawy tych owoców. Od rozmnażania, przygotowania gleby pod sadzenie drzew, formowania i cięcia drzew, pielęgnację gleby w sadzie (ten rozdział jest bardzo przydatny także przy uprawie innych drzew owocowych!), nawożenie i nawadnianie drzew, po ochronę przed szkodnikami i chorobami oraz pielęgnację drzew uszkodzonych przez mróz. Osobne miejsce poświęca wyczerpującej prezentacji technik zbioru, transportu i przechowywania owoców.
Kto się interesuje sadownictwem, uprawą brzoskwiń i moreli, niech sięgnie po ten poradnik. Bożena Radajewska uważa, że brzoskwinie należą do najsmaczniejszych owoców na kuli ziemskiej. I pewne ma racje, bo napisała tak dobrą, kompetentną książkę o tych owocach.
ab
Książkę w cenie 18 zł można kupić w siedzibie wydawnictwa: 61-663 Poznań, ul. Winogrady 10, tel. 0- 61 820-35-90 lub w księgarniach.
Źródło "Farmer" 10/2006
Komentarze