Owoce brzoskwini pochodzą z Chin. Gatunek ten znany jest od ponad 2000 lat, a i współcześnie jest chętnie uprawiany.  Chińczycy wytworzyli bardzo dużo odmian i form brzoskwiń, także ozdobnych.

W Polsce najstarsze wykopaliska pestek brzoskwini świadczą o tym, że u nas uprawa tego gatunku rozpoczęła się w XI wieku w okolicach Wrocławia, Opola, Poznania, Gdańska i Sanoka. Potem tereny upraw znacznie się rozszerzyły. Co ciekawe, obecne  regiony, w których są sady brzoskwiń, pokrywają się z tymi z XI wieku. Ponieważ  właśnie tam: w okręgu lubuskim, śląskim i wielkopolskim są najlepsze warunki klimatyczne do uprawy  tych owoców.

A trzeba podkreślić, że zarówno brzoskwinia, jak i morela należą do gatunków o dużych wymaganiach klimatycznych i dlatego uprawa towarowa tych owoców ogranicza się do rejonów najcieplejszych. Najważniejsze dla brzoskwiń i moreli, oprócz ciepłego i słonecznego lata, są łagodne zimy, bez spadków temperatur poniżej –20 st.C. Natomiast, jeśli chodzi o wymagania glebowe, to już ani brzoskwinie, ani morele czy nektaryny nie są kłopotliwe. Dobrze czują się na każdego rodzaju glebie nadającej się do założenia sadu, byle tylko ciepłej, przepuszczalnej, niekwaśnej i raczej suchej.

Brzoskwinia, nektaryna i twardka zaliczane są do  rodzaju brzoskwiń. Nektaryny rozpowszechniły się już w naszych sadach i ogrodach. Nowością są nadal twardki – brzoskwinie dłużej utrzymujące jędrność. Właśnie tej rodzinie „brzoskwiń” i morelom poświęcona jest publikacja Bożeny Radajewskiej,  ekspertki od spraw sadowniczych. Autorka w swej książce charakteryzuje botanicznie i pomologicznie brzoskwinie, nektaryny i morele oraz  omawia wszystkie aspekty uprawy tych owoców. Od rozmnażania, przygotowania gleby pod sadzenie drzew, formowania i cięcia drzew, pielęgnację gleby w sadzie (ten rozdział jest bardzo przydatny także  przy uprawie innych drzew owocowych!), nawożenie i nawadnianie drzew, po ochronę przed szkodnikami i chorobami  oraz pielęgnację drzew uszkodzonych przez mróz. Osobne miejsce poświęca wyczerpującej prezentacji technik zbioru, transportu i przechowywania owoców.

Kto się interesuje sadownictwem, uprawą brzoskwiń i moreli, niech sięgnie po ten poradnik. Bożena Radajewska uważa, że brzoskwinie należą do najsmaczniejszych owoców na kuli ziemskiej. I pewne ma racje, bo napisała tak dobrą, kompetentną książkę o tych owocach.

ab

Książkę w cenie  18 zł można kupić w siedzibie wydawnictwa: 61-663 Poznań, ul. Winogrady 10, tel. 0- 61 820-35-90 lub w księgarniach.

Źródło "Farmer" 10/2006