PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

A to szkoda...

Zawdzięczać wyższe ceny tylko i wyłącznie szkodnikom? No cóż, dobre i to, skoro ten sezon okazuje się być wyjątkowo niełaskawy i dla producentów warzyw i dla sadowników. Na rynku trwa poszukiwanie okazów dobrej jakości, ale w ślad za tym, niekoniecznie podążają też ceny...



Podwyżki są zarezerwowane tylko dla nielicznych. Tak jest niewątpliwie w przypadku kalafiorów i brokułów. Tu padają kolejne rekordy, a ceny idą w górę z tygodnia na tydzień – komentuje Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa.

To przede wszystkim „zasługa” szkodników, które dziesiątkują plantacje, bo Unia Europejska wprowadziła surowsze normy co do stosowania środków chemicznych. To odbija się na plantacjach, bo duża wilgotność zamiast roślinom, sprzyja szkodnikom.

W spółdzielniach ogrodniczych kalafiory są kupowane po 3,18 zł za sztukę. Tymczasem przed rokiem kosztowały 1,28 zł. Podobnie rzecz się ma z brokułami. Teraz wyceniane są na 2,43 zł za sztukę. W ubiegłym sezonie kosztowały tyle samo co wówczas kalafiory.

Podobnie jest z warzywami ciepłolubnymi. Drożeją ogórki i pomidory. Trudno mówić o udanych zbiorach nawet w przypadku plantacji spod osłon, a co dopiero w przypadku upraw polowych.

W spółdzielniach ogrodniczych pomidory spod osłon zdrożały w ciągu tygodnia blisko o 20 groszy za kilogram. Najczęściej skupowane są od 2,0 do 2,6 zł. Jeszcze większy wzrost notują ogórki spod osłon. W tym przypadku ceny poszły w górę prawie o 50 groszy.

Ale problemem jest oczywiście zła jakość. W przyszłym tygodniu powinien ruszyć skup pomidorów przeznaczanych na koncentrat. Trudno jeszcze mówić o cenach. Pomidory skupowane do mrożenia zakłady przetwórcze wyceniają na 61 groszy. To nieco taniej niż w ubiegłym tygodniu i taka tendencja powinna się utrzymać.

Problemy są także z zakupem dobrej jakościowo fasolki szparagowej. Ceny średnio o 10 groszy wyższe niż w ubiegłym sezonie. Dobrze zapowiadają się jedynie zbiory buraków, porów i selerów. Te warzywa dobrze znoszą nawet złe warunki – komentują specjaliści.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.39.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.