PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ARR: Żywiec wieprzowy i wołowy nadal będzie drogi

ARR: Żywiec wieprzowy i wołowy nadal będzie drogi

Autor:

Dodano:

Ceny skupu żywca wołowego i wieprzowego utrzymają się w najbliższych miesiącach na obecnym, wysokim poziomie, a kurczaki podrożeją - prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego. Statystyczny Polak zje w tym roku 36 kg wieprzowiny i 27 kg drobiu.



Według analityków żywiec wieprzowy pod koniec roku może kosztować 5,50-5,80 zł za kg, bydło 6,10-6,40 zł/kg, młode bydło rzeźne 6,30-6,60 zł/kg, a kurczęta brojlery 3,90-4,20 zł za kg. Prawie takie same ceny są przewidywane na koniec pierwszego kwartału 2014 r. Cena żywca wieprzowego może się ukształtować na poziomie 5,50-5,90 zł/kg, młodego bydła rzeźnego - 6,30-6,70 zł/kg, a kurczaków - 3,90-4,20 zł/kg.

Według danych ministerstwa rolnictwa w drugiej połowie października kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,70 zł/kg, bydła - 5,88 zł, bydła młodego - 6,70 zł, a brojlerów - 3,66 zł/kg.

Ceny skupu tych zwierząt będą zależały od unijnych cen oraz od kursu złotego w relacji do euro - podkreślają eksperci ARR w swojej kwartalnej prognozie.

Na wzrost cen skupu trzody wpływ miał dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej. Według GUS pod koniec lipca 2013 r. pogłowie świń w Polsce liczyło nieco ponad 11 mln sztuk, czyli o prawie 4 proc. mniej niż rok wcześniej.

Spadek produkcji wieprzowiny i drogi import spowodowały wzrost krajowych cen detalicznych tego mięsa, a w konsekwencji przyczyniły się do spadku jego konsumpcji. Ocenia się, że w związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt i pogorszeniem sytuacji dochodowej ludności, spożycie wieprzowiny w 2013 r. może być mniejsze niż w 2012 r. o ponad 3 kg na mieszkańca, czyli wyniesie nieco ponad 36 kg na osobę.

Od początku 2013 r. utrzymuje się w naszym kraju spadkowa tendencja cen skupu żywca wołowego. Według danych resortu rolnictwa w połowie października cena skupu bydła ogółem wynosiła średnio 5,90 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

W Polsce od kilku lat spada spożycie wołowiny. Jest to m.in. wynik relatywnie wysokich cen tego mięsa. W 2012 r., na skutek znacznego wzrostu cen detalicznych wołowiny (o 14 proc. w porównaniu z 2011 r.), spożycie tego mięsa spadło o 24 proc. i wyniosło 1,6 kg na mieszkańca. W 2013 r. wołowina w detalu od stycznia do sierpnia podrożała o 3,4 proc. w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego. Eksperci oceniają jednak, że spożycie mięsa wołowego w 2013 r. będzie na podobnym poziomie jak w 2012 r.

W 2013 r. na krajowym rynku utrzymywała się wzrostowa tendencja cen skupu kurcząt brojlerów i indyków. Według danych z zakładów drobiarskich we wrześniu br. cena skupu kurcząt brojlerów osiągnęła poziom 4,06 zł/kg, a indyków 6,27 zł/kg. Kurczaki były droższe o ok. 1 proc., a indyki - o 20 proc.

Od kilku lat w naszym kraju rośnie nie tylko produkcja drobiu, ale i jego spożycie. W pierwszym półroczu br. produkcja tego mięsa wzrosła o 6 proc. wobec tego samego okresu 2012 r. Drobiu jemy więcej, ponieważ jest on tańszy niż mięso czerwone. Od stycznia do sierpnia br. ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły tylko o 0,7 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2012 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 0,9 proc. i o 3,4 proc. Eksperci przewidują, że w tym roku statystyczny Polak zje 27 kg drobiu, czyli o 3 proc. więcej niż rok wcześniej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • RR 2013-11-04 18:47:53
    A 4 listopada żywiec wieprzowy 1zł mniej...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.