W ofercie hurtowej rynku w Broniszach ziemniaki francuskie są sprzedawane po 2,30 zł za kg, cypryjskie są o 20 groszy droższe. Za połowę tej ceny można kupić, pochodzące z ubiegłorocznej produkcji, ziemniaki importowane z Belgii i Holandii - poinformowała rzecznik rynku Małgorzata Skoczewska.

Polskie ziemniaki, w ofercie hurtowej, kosztują od 40 do 55 groszy za kilogram, czyli o 20 proc. taniej niż w lutym 2017 roku.

Ceny krajowych warzyw korzeniowych są stabilne choć z tendencją do stopniowego wzrostu ze względu na koszty przechowywania. Marchew sprzedawana jest w cenie od 80 groszy do 1,30 zł za kilogram, cebula, która w tym sezonie przechowuje się słabo, jest oferowana w cenie od 50 groszy do 1 zł za kilogram, co oznacza wzrost ceny o 30 proc., w porównaniu do lutego 2017 r.

Z warzyw nowalijkowych są już krajowe pomidory malinowe. Na razie jeszcze dość drogie (18-21 zł za kilogram) nie są w stanie konkurować ceną z importowanymi. Lada moment powinny się już pojawić szklarniowe pomidory czerwone, produkcji krajowej, ale na razie na rynku można kupić jedynie sprowadzane z Turcji i Hiszpanii. Ich cena hurtowa - to 4 do 6 zł/kg.

Krajowe ogórki kosztują 7,5-9,5 zł/kg. Importowane z Ukrainy są sprzedawane w podobnej cenie, a hiszpańskie foliowane pojedynczo - 8 zł za kilogram. Wraz z rosnącymi dostawami krajowych ogórków jest spodziewany stopniowy spadek cen.

Rośnie asortyment młodych warzyw z importu. Na krajowe trzeba będzie jeszcze poczekać.

Ceny jabłek na rynku w Broniszach są wyższe niż rok temu. Są one zróżnicowane i zależą od odmiany. Większość cen oscyluje pomiędzy 2 - 3 zł za kilogram (skrzynka 15 kg 30 - 45 zł), ale za skrzynkę odmiany Szara Reneta trzeba już zapłacić 80 zł, za Cortland 70 zł (za kilogram od 4,66 do 5,33 zł).

Większość odmian jabłek jest droższa o 50-60 proc. niż przed rokiem, a za niektóre trzeba zapłacić nawet dwa razy więcej.

Z krajowych owoców w sprzedaży są gruszki Konferencja w cenie od 3,33 zł do 4,75 zł za kilogram.

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach - to największe w Europie Środkowo-Wschodniej centrum hurtowej dystrybucji owoców, warzyw i kwiatów. Zaopatrują się tu hurtownie, sklepy, restauracje. Zakupów można też dokonać na indywidualnie - na potrzeby własne. Produkty dostarcza 20 tysięcy producentów rolnych. Za pośrednictwem rynku jest sprzedawanych rocznie ok. 1,2 miliona ton owoców i warzyw (produkcji krajowej i z importu). Karty Stałego Klienta - posiada prawie 14 tys. podmiotów gospodarczych.