Jak podają analitycy FAMMU/FAPA cukier biały na londyńskiej giełdzie zyskał 8 proc., wzrastając do 760,5 USD/t (dostawa na maj br.), a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 11 proc. do 669,7 USD/t (dostawa na maj br., biorąc jednak pod uwagę zmianę kontraktu, wzrost wynosi zaledwie półtora procent).

Wg analityków F. O. Licht, Cargill zrealizował dostawy marcowego kontraktu na 954 443 ton cukru. Ta duża ilość cukru na fizycznym rynku powinna podziałać na obniżenie ceny, ale sytuacja rynkowa i tak jest niepewna. Nie ma bowiem jasności co do wysokości eksportu z Indii oraz produkcji w Brazylii. Dodatkowo ISO zmniejszyło swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2010/11 do zaledwie 200 tys. ton! Co to oznacza, że sytuacja podażowo-popytowa ciągle będzie bardzo napięta, co przemawia za utrzymaniem wysokich cen cukru.