Według danych chińskiego narodowego biura statystycznego produkcja wieprzowiny wzrosła o 0,8 proc. do 53,4 mln ton w porównaniu z 2016 r.

W 2016 r. produkcja spadła do najniższego poziomu od pięciu lat. Doprowadziło to do znacznego wzrostu cen i wyższego importu wieprzowiny.

W ubiegłym roku zaobserwowano odwrotny trend: import wieprzowiny gwałtownie spadł, a ceny świń rzeźnych spadły średnio o 17 proc. w porównaniu do 2016 r. Ceny detaliczne wieprzowiny zmniejszyły się średnio o 8,8 proc.

Według chińskich statystyk, w 2017 roku wyprodukowano więcej mięsa ogółem w porównaniu z 2016 r. Produkcja wołowiny wzrosła o 1,3 proc. do 7,26 mln ton, czyli najwyższego poziomu od 20 lat. Produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 0,5 proc. do prawie 19,0 mln ton, a jagnięciny o 1,8 proc. do 4,68 mln ton.