PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czwarty z rzędu miesięczny wzrost wskaźnika cen żywności FAO

Czwarty z rzędu miesięczny wzrost wskaźnika cen żywności FAO Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł we wrześniu 2020 r. średnio 97,9 punktu; Fot .Shutterstock

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.



Wskaźnik cen żywności FAO  (FFPI) wyniósł średnio 97,9 punktu we wrześniu 2020 r., Co oznacza wzrost o 2,0 punkty (2,1 procent) w porównaniu z sierpniem i o 4,6 punktu (5,0 procent) więcej niż rok temu. Wartość wrześniowa, najwyższa od lutego 2020 r., stanowiła czwarty z rzędu miesięczny wzrost. Dużo stabilniejsze ceny olejów roślinnych i zbóż były przyczyną ostatniego wzrostu FFPI. Natomiast ceny produktów mleczarskich pozostały ogólnie stabilne, podczas gdy ceny cukru i mięsa spadły w porównaniu z sierpniem.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł we wrześniu średnio 104,0 punktu, co oznacza wzrost o 5,0 punktów (5,1 procent) w porównaniu z sierpniem i aż o 12,5 punktu (13,6 procent) powyżej jego wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Wzrost wrześniowy był trzecim miesiącem z rzędu. Odzwierciedla on ożywioną działalność handlową w obliczu zwiększonych obaw o perspektywy produkcji na półkuli południowej w suchych warunkach niekorzystnie wpływających na zasiew pszenicy ozimej w wielu częściach Europy. Ceny pszenicy gwałtownie wzrosły we wrześniu. Międzynarodowe ceny kukurydzy również odnotowały znaczny wzrost, w odpowiedzi na cięcia perspektyw produkcji, zwłaszcza w UE, oraz oczekiwanie na znaczny spadek dostaw z USA, po korekcie w dół zapasów kukurydzy w tym kraju z poprzedniego pora roku. Silny popyt importowy z Chin sprawił, że ceny sorgo rosły trzeci miesiąc z rzędu.

»Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił we wrześniu średnio 104,6 punktu, co oznacza wzrost o 5,9 punktu (lub 6,0 procent) w stosunku do sierpnia i jest to rekord od ośmiu miesięcy. Dalszy wzrost indeksu wynikał głównie ze wzrostu notowań oleju palmowego, słonecznikowego i sojowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego znacznie wzrosły czwarty miesiąc z rzędu, w związku z globalnym popytem importowym, a także niższymi niż oczekiwano poziomami zapasów w Malezji i niepewnością, co do tempa produkcji w Azji Południowo-Wschodniej w nadchodzących miesiącach. Jednocześnie międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego gwałtownie wzrosły we wrześniu, głównie za sprawą pogarszających się perspektyw upraw w regionie Morza Czarnego. Jeśli chodzi o olej sojowy, ceny międzynarodowe nadal rosły, czemu sprzyjało powolne tempo rozdrobnienia w Ameryce Południowej i silny popyt ze strony przemysłu biodiesla w Stanach Zjednoczonych.

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił we wrześniu średnio 102,2 punktu, czyli prawie bez zmian od sierpnia i wzrósł o 2,5 punktu (2,5 procent) w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Umiarkowane wzrosty notowań masła, sera i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zostały skompensowane spadkiem cen pełnego mleka w proszku (WMP), co dało we wrześniu prawie stabilny indeks. Ceny masła wzrosły z powodu wysokiego popytu na dostawy krótkoterminowe i zmniejszonego przetwórstwa w Europie, podczas gdy notowania serów nieznacznie wzrosły, odzwierciedlając wzrost popytu importowego, w połączeniu z rosnącym popytem wewnętrznym w Europie pomimo utrzymującej się słabości sprzedaży usług gastronomicznych. Wzrosły również notowania OMP, co wynika z nieco ograniczonych dostaw w Europie, gdzie produkcja mleka sezonowo spada. Z kolei ceny WMP spadły, ponieważ zmniejszył się popyt importowy zwłaszcza z Bliskiego Wschodu, w związku z zbliżającą się szczytem sezonowej produkcji w Oceanii.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił we wrześniu średnio 91,6 punktu i nieznacznie spadł (0,9 procent) od sierpnia, kontynuując ogólny trend spadkowy obserwowany od stycznia tego roku. W ujęciu rok do roku indeks spadł o 9,5 punktu (9,4 procent) w stosunku do wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. We wrześniu notowania wieprzowiny spadły, częściowo pod wpływem decyzji Chin o nałożeniu zakazu importu z Niemiec po wykryciu afrykańskiego pomoru świń (ASF) wśród dzików, podczas gdy ceny mięsa owiec spadły z powodu wysokich sezonowych dostaw z Australii. Z kolei notowania na mięso drobiowe wzrosły, czemu sprzyjało szybkie tempo sprzedaży międzynarodowej i ograniczone dostawy eksportowe z Brazylii. Ceny mięsa wołowego pozostały stabilne, ponieważ wzrost notowań produktów brazylijskich został prawie zrównoważony spadkiem cen z Australii.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił we wrześniu średnio 79,0 punktów, o 2,1 punktu (2,6 procent) mniej niż w sierpniu. Spadek międzynarodowych cen cukru był głównie reakcją na oczekiwania, co do nadwyżki światowej produkcji cukru w nowym sezonie 2020/2021. Najnowsze dane wskazują na znaczące ożywienie produkcji w Indiach, drugim co do wielkości na świecie producenta cukru, a także wysoką produkcję w Brazylii, największym eksporcie świata, po spadku odnotowanym w zeszłym sezonie. Ponadtodo obniżenia światowych cen cukru przyczyniła się utrzymująca się słabość reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.247.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.