PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Gwałtowny majowy wzrost wartości wskaźnika cen żywności

FAO: Gwałtowny majowy wzrost wartości wskaźnika cen żywności
Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) w maju 2021 r wynosił średnio 127,1 punktu, o 5,8 punktu (4,8 procent) wyższy niż w kwietniu; Fot Shutterstock

Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) w maju 2021 r wynosił średnio 127,1 punktu, o 5,8 punktu (4,8 procent) wyższy niż w kwietniu i aż o 36,1 punktu (39,7 procent) wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku.



Majowy wzrost stanowił największy wzrost miesiąc do miesiąca od października 2010 r. Oznaczał również dwunasty z rzędu miesięczny wzrost wartości FFPI do najwyższej wartości od września 2011 r., doprowadzając indeks tylko o 7,6 proc. poniżej szczytowej wartości 137,6 punktów zarejestrowanych w lutym 2011 r. Gwałtowny wzrost w maju odzwierciedlał wzrost cen olejów, cukru i zbóż oraz wzrost cen mięsa i nabiału.

Najbardziej zdrożała kukurydza

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w maju, średnio 133,1 punktu o 7,6 punktu (6,0 procent) od kwietnia br. i o 35,7 punktu (36,6 procent) powyżej wartości z maja 2020 roku. Wśród najważniejszych zbóż najbardziej zwiększyły się międzynarodowe ceny kukurydzy, które w maju wzrosły o 12,9 punktu (8,8 procent), osiągając 75,6 punktu (89,3 procent) powyżej ich wartości w zeszłym roku i najwyższego poziomu od stycznia 2013 roku. Obniżenie perspektyw produkcji w Brazylii zwiększyło presję na i tak już ograniczone globalne dostawy przy utrzymującym się dużym popycie. Jednak pod koniec miesiąca ceny kukurydzy zaczęły spadać, głównie w oczekiwaniu na wyższe prognozy produkcji w USA. Międzynarodowe ceny jęczmienia i sorgo również wzrosły w maju, odpowiednio o 5,4 i 3,6 procent. Po gwałtownym wzroście cen pszenicy na początku maja, lepsze warunki uprawy, zwłaszcza w Unii Europejskiej i USA, doprowadziły do ​​ostrych spadków cen pod koniec miesiąca. Jednak ceny pszenicy nadal wynosiły średnio 8,0 punktu (6,8 procent) więcej w porównaniu z kwietniem i 27,7 punktu (28,5 procent) powyżej poziomu maja 2020 r.

Wyższe ceny olejów: palmowego, sojowego i rzepakowego

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w maju średnio 174,7 punktu, zyskując 12,7 punktu (lub 7,8 procent) miesiąc do miesiąca i oddając dwunasty z rzędu wzrost miesięczny. Utrzymująca się siła indeksu odzwierciedla głównie rosnące wartości oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe notowania oleju palmowego utrzymywały się w maju na trendzie wzrostowym i osiągnęły najwyższy poziom od lutego 2011 r., ponieważ powolny wzrost produkcji w krajach Azji Południowo-Wschodniej wraz z rosnącym światowym popytem na import utrzymywał zapasy w wiodących krajach eksportujących na stosunkowo niskim poziomie. Jeśli chodzi o olej sojowy, perspektywa silnego światowego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla, sprzyjała wzrostowi przez utrzymującą się ograniczoną podaż na świecie.

Spadły ceny masła

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił w maju średnio 120,8 punktu, o 1,7 punktu (1,5 procent) więcej niż w kwietniu, oznaczając rok nieprzerwanych wzrostów i podnosząc wartość o 26,4 punktu (28 procent) powyżej poziomu sprzed roku. Jednak wskaźnik ten nadal jest o 22,8 proc. niższy od szczytowej wartości osiągniętej w grudniu 2013 r. W maju międzynarodowe notowania odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły najbardziej, odzwierciedlając duży popyt importowy przy ograniczonych dostawach spot z Unii Europejskiej, a ceny pełnego mleka w proszku wzrosły. W związku z dużymi zakupami importowymi, zwłaszcza Chin, pomimo dużej podaży z Nowej Zelandii. Notowania cen serów przy dużym popycie również wzrósł, przede wszystkim ze względu na mniejsze dostawy z Unii Europejskiej Natomiast ceny masła spadły w wyniku zwiększonych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii, kończąc jedenastomiesięczny wzrost cen.

Wzrost cen wszystkich rodzajów mięsa

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił w maju, średnio 105,0 punktów, co oznacza wzrost o 2,3 punktu (2,2 procent) od kwietnia oraz ósmy miesięczny wzrost i podnosząc wskaźnik o 10 procent powyżej poziomu sprzed roku, ale wciąż prawie 12 procent poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014 r. W maju notowania cen wszystkich rodzajów mięsa reprezentowane w indeksie wzrosły, co wynikało głównie z szybszego tempa zakupów importowych krajów Azji Wschodniej, głównie Chin. Rosnąca globalna podaż zapewniła również wsparcie cenowe dla wszystkich produktów mięsnych, odzwierciedlając wiele czynników, od spowolnienia uboju w przypadku mięsa wołowego i owczego po rosnący popyt wewnętrzny na mięso drobiowe i wieprzowe w wiodących regionach producenckich.

Cukier najdroższy od marca 2017 r.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w maju średnio 106,7 punktu, co oznacza wzrost o 6,8 punktu (6,8 procent) od kwietnia i drugi z rzędu miesięczny wzrost oraz najwyższy poziom od marca 2017 roku. Wzrost międzynarodowych notowań cen cukru był głównie związany z opóźnieniami w zbiorach i obawy o zmniejszone zbiory w Brazylii, która jest największym światowym eksporterem cukru. Działo się tak ze względu na przedłużającą się suszę, która wpłynęła na rozwój upraw. Dodatkowym wsparciem dla cen cukru były wyższe ceny ropy naftowej i dalsze umacnianie się reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego, co ograniczało dostawy z Brazylii. Jednak duży eksport z Indii przyczynił się do złagodzenia gwałtownego wzrostu cen i zapobiegł większym miesięcznym wzrostom cen.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.219.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.