Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.
Wskaźnik cen żywności FAO wynosił w grudniu, średnio 107,5 punktu o 2,2 procent więcej niż w listopadzie. Światowe ceny żywności w grudniu wzrosły siódmy raz z rzędu, na czele z produktami mlecznymi i olejami roślinnymi.
W całym 2020 r. wskaźnik, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen towarów spożywczych będących przedmiotem powszechnego obrotu, wyniósł średnio 97,9 punktu, co stanowi wynik najwyższy od trzech lat i pokazuje 3,1 proc. wzrost w porównaniu z 2019 r., chociaż wciąż jest on o ponad 25 proc. niższy od historycznego szczytu w 2011 r.
Wskaźnik cen zbóż FAO wzrósł od listopada o 1,1 procent, a przez cały rok 2020 wynosił średnio 6,6 procent powyżej poziomu z 2019 roku. Ceny eksportowe pszenicy, kukurydzy, sorgo i ryżu wzrosły w grudniu, po części ze względu na obawy dotyczące warunków uprawy i perspektywy upraw w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Rosji. W ujęciu rocznym ceny eksportowe ryżu były w 2020 r. o 8,6 proc. wyższe niż w 2019 r., a ceny kukurydzy i pszenicy odpowiednio o 7,6 proc. i 5,6 proc.
Wskaźnik cen oleju roślinnego FAO wzrósł w grudniu o 4,7 procent i osiągnął najwyższy poziom od września 2012 roku. Oprócz ciągłego ograniczania dostaw w najważniejszych krajach produkujących olej palmowy, na handel międzynarodowy wpłynęła gwałtowna podwyżka ceł eksportowych w Indonezji. Międzynarodowe ceny oleju sojowego wzrosły częściowo z powodu przedłużających się strajków w Argentynie, które wpłynęły zarówno na działalność w zakresie produkcji, jak i na logistykę portową. Ten wskaźnik był średnio o 19,1 procent wyższy w 2020 roku niż w 2019 r.
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wzrósł w grudniu o 3,2 procent, co jest siódmym z rzędu wzrostem miesięcznym, przy czym wszystkie kategorie były wyższe ze względu na silny globalny popyt importowy wywołany obawami o suszę i warunki produkcji mleka w Oceanii, a także wysoki popyt wewnętrzny w Europie Zachodniej. Jednak w ciągu 2020 roku wskaźnik cen produktów mlecznych był średnio o 1,0 procent niższy niż w 2019 roku.
Wskaźnik cen mięsa FAO wzrósł w grudniu o 1,7 proc., podczas gdy jego całoroczna średnia była o 4,5 proc. niższa niż w 2019 r. Notowania mięsa drobiowego wzrosły w ostatnim miesiącu 2020 r., dzięki zwiększonemu popytowi importowemu, zwłaszcza z Bliskiego Wschód, wysokiej sprzedaży wewnętrznej w kluczowych krajach produkujących i niekorzystnemu wpływowi epidemii grypy ptaków w Europie. Ceny mięsa wieprzowego nieznacznie spadły, na co wpłynęło w wyniku, zawieszenie niemieckiego eksportu na rynki azjatyckie na skutek pojawienia się afrykańskiego pomoru świń.
Wskaźnik cen cukru FAO spadł w grudniu o 0,6 procent po wyraźnym wzroście w poprzednim miesiącu. W całym 2020 r. wskaźnik był o 1,1 proc. wyższy niż w 2019 r. Odzwierciedla to duży wzrost importu chińskiego i zwiększony popyt na rafinowany cukier ze strony indonezyjskiego przemysłu spożywczego, mimo że presję na wzrost ograniczały lepsze perspektywy produkcji w Brazylii i Indiach.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)