PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Wskaźnik cen żywności spadł w grudniu ub.r.

FAO: Wskaźnik cen żywności spadł w grudniu ub.r.
Fot.Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) wyniósł średnio 169,8 punktów w grudniu 2017 r., o 5,8 punktu (3,3 proc.) mniej w porównaniu z listopadem.



Największy spadek odnotowano dla wskaźnik cen wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru, podczas gdy ceny zbóż i mięsa również spadły, ale tylko nieznacznie.

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Przez cały 2017 r. wskaźnik FFPI osiągał średnio 174,6 punktu procentowego, co stanowi wzrost o 8,2 procent w stosunku do 2016 r. Była to najwyższą średnia roczną od 2014 r., Nadal jednak wynosił 24 proc. poniżej poziomu z 2011 r. Wynoszącego prawie 230 punktów. Podczas gdy ceny cukru gwałtownie spadły w 2017 r., Ceny nabiału i mięsa wzrosły gwałtownie w porównaniu z 2016 r., a ceny zbóż i olejów również wzrosły, aczkolwiek mniej.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w  grudniu średnio 152,7 punktu spadł nieznacznie od listopada, ale nadal był o 7,4 procent wyższy w porównaniu z grudniem 2016 r. Duże dostawy i wolniejsza sprzedaż przyczyniły się do spadku cen pszenicy. Jednak międzynarodowe ceny kukurydzy nieznacznie się poprawiły, przede wszystkim odzwierciedlając obawy związane z pogodą w Argentynie. W ciągu 2017 r. wskaźnik cen zboża FAO wynosił średnio 151,6 punktu, czyli o  3,2 procent więcej w porównaniu z 2016 r. Nadal jednak o 37 procent poniżej najwyższego poziomu osiągniętego w 2011 r.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w grudniu średnio 162,6 punktu, w porównaniu do listopada  9,6 punktu (5,6 procent) mniej. Spadek odzwierciedla głównie niższe notowania dla olejów palmowych, rzepakowych i sojowych. Ceny olejów palmowych spadły, ponieważ zapasy w Malezji i Indonezji wzrosły do ​​rekordowych stanów w ostatnich dwóch latach z powodu stosunkowo wysokiej produkcji i słabego popytu eksportowego. Jeśli chodzi o olej rzepakowy, podniesienie prognoz dotyczących upraw w Kanadzie i Australii wpłynęły na ​​ceny, podczas gdy notowania oleju sojowego były pod presją cen konkurencyjnego oleju palmowego. Przez cały rok 2017 wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił średnio 169 punktów, czyli o 3 procent więcej niż w 2016 r., Nadal jednak był znacznie poniżej najwyższych wartości odnotowanych w 2008 i 2011 r.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 171,6 punktu w grudniu, czyli nieznacznie poniżej wartości z listopada. Międzynarodowe notowania cen mięsa wołowego spadły pod dzięki zwiększonej ofercie na rynku krajowym i międzynarodowym. Jednak ceny mięsa wieprzowego, drobiowego i owczego zmieniły się tylko nieznacznie, odzwierciedlając ogólną zrównoważoną sytuację podaży i popytu. W 2017 roku wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 170 punktów, czyli o 9 procent więcej w porównaniu z 2016 r., ale o 4,7 procent poniżej średniej w poprzednich pięciu latach (2012-2016). W 2017 r. odnotowano największy wzrost cen mięsa owiec, a następnie mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił w grudniu, średnio 184,4 punktu w porównaniu z listopadem o z 19,8 punktu (9,7 procent) mniej, co oznacza trzeci z rzędu miesiąc spadku. Przyczyniła się do tego wysoka podaż eksportowa w obliczu mniejszego popytu. Zaważyło to na międzynarodowych cenach wszystkich czterech produktów mlecznych, które stanowią wskaźnik. Niepewność dotycząca zapasów interwencyjnych w UE nadal wywierała presję na obniżenie międzynarodowych notowań cenowych na mleko odtłuszczone w proszku. Ogólnie rzecz biorąc, wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił w 2017 r. średnio 202,2 punktu, 31,5 procent więcej w stosunku do 2016 r. Przy czym największy wzrost odnotowano w odniesieniu do masła, a mniejszy w przypadku pełnego mleka w proszku i sera

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił średnio 204 punkty w grudniu,  czyli o 8,6 punktu (4,1 procent) mniej niż w listopadzie. Po stosunkowo silnym odbiciu w listopadzie międzynarodowe notowania cukru spadły w grudniu w związku z sezonową presją, ograniczonym popytem i oczekiwaniami dużej nadwyżki w 2018 r. W ciągu 2017 r. wskaźnik cen cukru FAO wynosił średnio 227,3 punktu. Stanowi to spadek o 11,2 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem. W dużej mierze odzwierciedlało to  rekordowe zbiory w Brazylii, a także znaczne wzrosty produkcji w Indiach i Tajlandii.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Konsument 2018-01-11 16:41:38
    A w Polsce wzrósł w ramach dobrej zmiany.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.