Sprzedaż holenderskiej wieprzowiny i żywych świń do innych krajów UE spadła w ciągu trzech kwartałów 2016 r. w stosunku do tego samego okresu 2015 r.
Od stycznia do września 2016 r. o 6 proc. spadła sprzedaż holenderskiej wieprzowiny do UE i osiągnęła 610 tys. ton wobec 650 tys. ton w 2015 r.
Jednak ze względu na wyższe ceny wieprzowiny wartość eksportu do UE i krajów trzecich była tylko o 2 proc. niższa i wyniosła 1,19 mld euro.
Najwięcej holenderskiej wieprzowiny w ciągu trzech kwartałów 2016 r. kupiły Włochy 96 tys. ton, czyli 12 proc. mniej niż w 2015 r., Niemcy – 78 tys. ton, czyli o 16 proc. mniej, Grecja 65 tys. ton, o 16 proc. mniej oraz Polska 44 tys. ton, czyli o 17 proc. mniej.
W tym samym okresie holenderski wewnątrzunijny eksport żywych świń spadł do 4,327 mln sztuk, czyli o 30 proc.
Najwięcej od stycznia do września 2016 r. kupiły ich Niemcy – 3,07 mln ton, ale o 21 proc. mniej niż w 2015 r., Hiszpania 288,4, tys. sztuk, czyli o 56 proc. mniej Włochy 274 tys. sztuk, o 4 proc. więcej oraz Polska 219 tys. sztuk, czyli o 42 proc. mniej
Holenderski eksport wieprzowiny poza UE wzrósł w 2016 r. do 202 tys. ton, czyli o 52 proc. Sprzedaż do Chin w porównaniu z 2015 r. zwiększyła się aż czterokrotnie do 98 200 ton.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)