Według wiceministra rolnictwa spadek w tej dziedzinie produkcji jest powodem tego, że ogólny poziom samowystarczalności w produkcji mięsa wynosi tylko 81 proc.

Wiceminister zwrócił również uwagę, że Kazachstan ma wszystkie niezbędne warunki do osiągnięcia sukcesu w gospodarce produkcji zwierzęcej, takie jak możliwości wypasu, nawadnianie gruntów pod produkcję pasz oraz wystarczającą siłę roboczą na wsi, dlatego też jest otwarty na współpracę z potencjalnymi inwestorami.

Krajowy popyt na inne rodzaje mięsa jest praktycznie pokryty przez jego własną produkcję, przy czym na wołowinę, wieprzowinę i koninę w 98 proc. W przypadku mięsa owczego produkcja jest o 1,8 proc. wyższa niż popyt.

W ciągu ostatniego roku kalendarzowego zapotrzebowanie krajowe na mięso, obliczone na podstawie zużycia na mieszkańca (78,4 kg), wyniosło ponad 1,44 mln ton, a rzeczywiste przekroczyło 1,30 mln ton.