Łącznie nadwyżka rolno-spożywcza UE w marcu wyniosła 2,5 mld euro, co stanowi wzrost o 34 proc. Są to główne ustalenia miesięcznego raportu handlowego opublikowanego przez Komisję Europejską.

Najwyższy wzrost miesięcznych wartości eksportu (marzec 2019 r. w porównaniu z marcem 2018 r.) odnotowano w eksporcie do Chin (o 125 mln euro), USA (o 119 mln euro) i Egiptu (o 103 mln euro), podczas gdy znaczny spadek eksportu nastąpił do Arabii Saudyjskiej (o 96 mln euro) i Korei (o 24 mln euro).

Znaczący wzrost wartości importu odnotowano w przypadku Ukrainy (o 87 mln euro) i Ghany (o 48 mln euro), spadły jednak wartości importu: z Argentyny (o 72 mln euro), Kanady (o 53 mln euro) i Nowej Zelandii (o 39 mln euro).

Jeśli chodzi o sektor, eksportu w marcu znacznie wzrosła wartości eksportu pszenicy (o 307 mln euro), napojów spirytusowych i likierów (o 88 mln euro), lnu bawełnianego i konopi (o 72 mln euro) oraz mięsa wieprzowego, świeżo schłodzonego lub zamrożonego (o 49 mln euro). Znaczący był też spadek eksport cukru buraczanego i trzcinowego (o 52 mln euro) oraz surowych skór i skórek (o 43 mln euro).

Nastąpił znaczny też wzrost wartości importu soi (o 73 mln euro), zbóż (o 68 mln euro) i ziarna kakaowego (wzrost o 66 mln euro). Natomiast najbardziej spadła wartość importu owoców tropikalnych świeżych lub suszonych (o 71 mln euro), mięsa owczego i koziego (o 55 mln euro) oraz owoców cytrusowych (o 50 mln euro).